Piše Jutarnji list

Organizatori puča u Njemačkoj oružje kupovali u Hrvatskoj i ubijali protivnike

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 11.12.2022. 11:39

Reichsbürger, odnosno Građani Rajha, radikalni njemački desničarski pokret koji je nedavno dospio u fokus javnosti, prije nekoliko godina je za svoje terorističke akcije oružje nabavljao u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Dnevnik podsjeća da je njemačka policija uhapsila vođstvo pokreta zbog optužbi da su planirali da izvedu državni udar i postave jednog od svojih vođa za njemačkog cara, prenosi Hina.

Jedan od njegovih navodnih članova je i živio u Hrvatskoj, gdje se nastanio oženivši se Hrvaticom. Akciju nabavljanja oružja, između ostaloga za Građane Rajha, spriječili su hrvatska policija i USKOK, a u zajedničkoj međunarodnoj akciji s njemačkom policijom uhapšene su desetine osoba, među kojima i hrvatski državljani, koji su osuđeni i na hrvatskim i njemačkim sudovima. Štaviše, utvrđeno je da je dio oružja, koje je ta grupa nabavila, u Njemačkoj korišćen za likvidacije političkih protivnika desničara.

Tajna istraga

Priznanje Martina M, ali prije svega tajno prisluškivanje razgovora krijumčara koje je sproveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Minhenu protiv Aleksandra Rajhla, Martina M. i još jednog pripadnika Građana Rajha.

Rajhl, inače bivši njemački carinik, prvo je bio član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Nemačke (NPD), a 2016. pristupio je desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AFD), ali se i povezao s Građanima Rajha iz Gornje Bavarske. Početkom 2018. godine hrvatska policija došla je do podatka da Rajhl u hrvatskoj kupuje veće količine vojnog oružja zaostalog iz rata i da ga uz pomoć nekolicine pomagača prevozi u Njemačku, gdje se to oružje dijeli pripadnicima desničarskih grupa, između ostalog Građanima Rajha.

U saradnji s njemačkom policijom pokrenuta je tajna istraga i osumnjičenima su snimani telefonski razgovori, iz kojih proizlazi da su dogovarali nabavku automatskih pušaka, snajpera, pištolja, ručnih bombi, sačmarica...

U Hrvatskoj je uhapšeno ukupno 16 osoba, a na temelju USKOK-ove optužnice optuženi su da su Rajhlu nabavljali oružje. U postupcima pred Županijskim sudom u Osijeku većina optuženih je osuđena temeljem nagodbi na uslovne i bezuslovne zatvorske kazne, piše Jutarnji list.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија