Маринос Рицудис

Осуђен због одбијања да учествује у НАТО злочину: Не могу да нападам братски народ

  • Извор: Агенције
  • 29.03.2024. 22:37

Ја као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ, рекао је командант грчког брода "Темистокле" Маринос Рицудис, одбивши тако да учествује у НАТО агресији на Југославију.

Иако су многи грчки морнари стали уз њега, војни суд га је 1999. године осудио на двије и по године затвора. Притвором се нису завршиле његове недаће – суђено му је пред девет судова и избачен је из службе.

СПЦ га је одликовала орденом Светог Цара Константина.

Иако Грчка није узела учешће у НАТО коалицији против СР Југославије 1999. године, нити је уступила ваздушни простор, њена војска је морала бити активна због могућих преношења сукоба, односно кретања безбједносно интересантних људи. Ради тога је Влада Грчке одлучила да фрегату "Темистокле" са ознаком D221 упути у Јадранско море. Овај брод је раније припадао Америчкој ратној морнарици.

Поручник Маринос Рицудис се посавјетовао са својим духовником и добио благослов да одбије наређење. То је пренијето и архиепископу атинском Христодулосу, тадашњем поглавару Грчке православне цркве. Рицудис је тада изјавио војницима: „као православац не могу учествовати у нападу на братски народ”, што је наишло на њихово одобравање. Тада је са још осам морнара одбио да се укрца на брод. О томе је обавијестио заповједника и морнарички суд, након чега је осуђен и ухапшен.

Због одбијања да изврши наређење, поручнику Рицудису је суђено пред војним судом. Читаво суђење су пратили бројни протести, а стотине Грка је долазило испред суда да би га поздравило у тренутку када га војна полиција уводи или изводи из суднице. Рицудис је на суђења долазио насмијан.

Војни суд у Пиреју га је осудио 21. априла 1999. године на двије и по године затвора.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)