Marinos Ricudis

Osuđen zbog odbijanja da učestvuje u NATO zločinu: Ne mogu da napadam bratski narod

  • Izvor: Agencije
  • 29.03.2024. 22:37

Ja kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod, rekao je komandant grčkog broda "Temistokle" Marinos Ricudis, odbivši tako da učestvuje u NATO agresiji na Jugoslaviju.

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dvije i po godine zatvora. Pritvorom se nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

SPC ga je odlikovala ordenom Svetog Cara Konstantina.

Iako Grčka nije uzela učešće u NATO koaliciji protiv SR Jugoslavije 1999. godine, niti je ustupila vazdušni prostor, njena vojska je morala biti aktivna zbog mogućih prenošenja sukoba, odnosno kretanja bezbjednosno interesantnih ljudi. Radi toga je Vlada Grčke odlučila da fregatu "Temistokle" sa oznakom D221 uputi u Jadransko more. Ovaj brod je ranije pripadao Američkoj ratnoj mornarici.

Poručnik Marinos Ricudis se posavjetovao sa svojim duhovnikom i dobio blagoslov da odbije naređenje. To je prenijeto i arhiepiskopu atinskom Hristodulosu, tadašnjem poglavaru Grčke pravoslavne crkve. Ricudis je tada izjavio vojnicima: „kao pravoslavac ne mogu učestvovati u napadu na bratski narod”, što je naišlo na njihovo odobravanje. Tada je sa još osam mornara odbio da se ukrca na brod. O tome je obavijestio zapovjednika i mornarički sud, nakon čega je osuđen i uhapšen.

Zbog odbijanja da izvrši naređenje, poručniku Ricudisu je suđeno pred vojnim sudom. Čitavo suđenje su pratili brojni protesti, a stotine Grka je dolazilo ispred suda da bi ga pozdravilo u trenutku kada ga vojna policija uvodi ili izvodi iz sudnice. Ricudis je na suđenja dolazio nasmijan.

Vojni sud u Pireju ga je osudio 21. aprila 1999. godine na dvije i po godine zatvora.

Pratite nas i putem Vibera

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina