Danska

Osuđeni nasilnici dobili ograničenja: Nema pristupa određenim zonama

  • Извор: СРНА
  • 11.10.2021. 15:48

Policija u Kopenhagenu uspostavila je četiri zabranjene zone za nasilnike kojima nije dozvoljen ulazak u popularne oblasti noćnog života u glavnom gradu Danske.

Prema novom zakonu, danski sudovi mogu da isključe lica osuđena za nasilnička djela iz "zona noćnog života" koje odredi policija. Time se praktično kontroliše pristup oblastima u kojima se noću dešavaju zabave.

"Definitivno imamo novi alat, alat koji pogađa nekolicinu, ali koji pomaže mnogima", izjavio je policijski inspektor u Kopenhagenu Tomi Laursen.

U ranoj fazi primjene novog zakona, sud u Helsingoru prošle sedmice je izrekao petomjesečnu kaznu zatvora Dancu starom 24 godine zbog nasilničkog ponašanja.

Pored toga, dobio je i devetomjesečnu zabranu pristupa pabovima, restoranima i mjestima koja služe alkohol od ponoći do 5.00 ujutru, a isključen je i iz zona noćnog života.

Iako je nasilje generalno u opadanju u Kopenhagenu, nasilje u kafićima i klubovima ima veliki udio u statistici o nasilju u Danskoj.

Kršenje nove zabrane, koja može da traje do dvije godine, kažnjava se novčano sa 10.000 danskih kruna /1.500 dolara/, a drugo kršenje zatvorom od 30 dana, rekao je Laursen.

Тагови: