Velika Britanija

Otac troje djece preminuo od raka nakon što je bolnica izgubila rezultate testa

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2022. 22:09

Otac troje djece Majkl Lejn tragično je preminuo nakon što 10 godina nije liječen od tumora bubrega jer je bolnica izgubila rezultate testova.

Nakon što je istraga otkrila da bi Lejn možda preživio da je saznao za svoj tumor i da je ranije operisan, njegova porodica sada je progovorila u nadi da će pomoći drugima kojima možda nedostaju informacije koje bi mogle da im spase život.

Ovaj 50-godišnjak je umro u maju 2021. godine, samo pet mjeseci nakon što mu je dijagnostikovan rak bubrega - uprkos tome što je cijelu deceniju imao simptome.

Čovjek iz Ujedinjenog Kraljevstva otišao je u bolnicu Šrusberi i Telford na testove, ali radiološki izvještaj nikada nije poslat njegovom urologu ili porodičnom ljekaru.

Fatalni tumor je tako ostavljen u čovjeku da se razvija.

Otac troje dece nije znao za tumor sve dok mu u decembru 2020. nije dijagnostikovan metastatski rak bubrega.

Izvještaj o istrazi sprovela je Nacionalna zdravstvena služba u maju prošle godine, a njegova porodica slomljenog srca je otkrila da bi, ako je Lejnov tumor ranije liječen, možda preživio.

"Majkl je bio veoma privatna osoba i nikada nije želio da privlači pažnju, ali nažalost imao je povjerenje u ljekare i pretpostavljao da je sve u redu", rekao je njegov brat Mark za South West News Service".

"Sada kada se naš slučaj riješio, ne mogu a da ne brinem da ovo nije jednokratan slučaj i da postoje drugi ljudi koji su propali poput Majka i kojima su izostali ključni rezultati skeniranja u ovoj bolnici", dodao je on.

Laura Vir, specijalista za klinički nemar u kompaniji "Lanyon Bowdler Solicitors", rekla je da je šokantni slučaj identifikovao zabrinjavajuću grešku u sistemu izvještavanja o radiologiji pomenute ustanove.

"Uprkos tome što nas bolnica uvjerava da sada prelaze na elektronski sistem, za koji se nadaju da će spriječiti buduću štetu, implementacija IT rješenja neće spriječiti tužne slučajeve kao što je slučaj gospodina Lejna gdje je zagubljen izvještaj o skeniranju", rekla je ona, pozivajući sve koji imaju slične probleme da kontaktiraju stručnjaka za savjet.

Ričard Štajn, medicinski direktor u Šrevzburi i Telford bolnici, ponudio je svoje "iskreno izvinjenje i saučešće porodici" jer nije ranije prijavio otkriće tumora.

"Sproveli smo temeljnu istragu o ovom slučaju kako bismo izvukli pouke i planiramo da uvedemo sisteme elektronske evidencije sa povjerenjem, dizajnirane da zaštite pacijente od sličnih grešaka sa dokumentima na papiru", rekao je on.

Тагови: