ATV

Kuba

Otkazali prvomajsku paradu zbog nestašice goriva

 • Извор: СРНА
 • 30.04.2023. 21:36

Kubanska Vlada otkazala je tradicionalnu prvomajsku paradu u Havani zbog nestašice goriva, što je prvi put od revolucije 1959. godine da je proslava otkazana iz ekonomskih razloga.

Ranije su parade bile otkazane samo 2020. i 2021. godine zbog pandemije virusa korona.

Svake godine stotine hiljada ljudi autobusima sa cijelog ostrva dolaze u Havanu na Trg revolucije na Međunarodni praznik rada, prenosi BBC.

Posljednjih nedjelja na benzinskim pumpama su se formirali veliki redovi, a vozači često čekaju za gorivo danima.

Predsjednik Kube Migel Dijas-Kanel izjavio je ranije da Kuba dobija samo dvije trećine goriva koje joj je potrebno, dodajući da dobavljači ne ispunjavaju ugovorne obaveze.

Kuba ima pristup sirovoj nafti niskog kvaliteta, ali ostrvu koje je pod američkim sankcijama nedostaju postrojenja za preradu.

Isporuke kvalitetnije sirove nafte iz Venecuele, najvećeg kubanskog dobavljača goriva, pale su za 50 odsto posljednjih godina.

Španski "El pais" piše da je na Kubi mjesečna plata od 150 do 200 dolara, dok litar jestivog ulja košta 30 dolara.

Vlada Kube insistira da je njen socijalistički model najbolji za zemlju i za probleme krivi dugogodišnje američke sankcije.

Тагови:
 • 22:10 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:25 Серија: Развратник (16+)

  Серија: Развратник (16+)

 • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

  Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

 • 23:45 Ноћни програм

  Ноћни програм