Вашингтон

Отказано обраћање Зеленског пред америчким Конгресом

  • Извор: Б92
  • 06.12.2023. 07:33

Украјински предсједник Володимир Зеленски отказао је неочекивано данас своје предвиђено обраћање пред америчким Конгресом.

Обраћање је отказано због догађаја који је искрсао у "посљедњем тренутку", рекао је шеф демократа у Сенату Чак Шумер.

"Зеленски не може да се појави на нашем брифингу у 15.00, нешто се догодило у посљедњем тренутку", рекао је Шумер новинарима.

Украјински предсједник је требало виртуелно да говори пред америчким Конгресом у нади да ће утицати на то да Конгрес одобри нови пакет помоћи његовој земљи.

Вашингтон даје највише војне помоћи Кијеву, и дао је десетине милијарди долара од почетка руске инвазије у фебруару 2022.

Али обећање америчког демократског предсједника Џозефа Бајдена да ће наставити финансијски да подржава Украјину озбиљно је доведено у питање, што би било катастрофално за Кијев чија разочаравајућа контраофанзива није донијела очекиване територијално напредовање.


Објављени детаљи хапшења осумњиченог за убиство мале Вање

Објављени детаљи хапшења осумњиченог за убиство мале Вање

Амерички Конгрес који је до сада одобравао огромне пакете војне, хуманитарне и макроекономске помоћи Кијеву састављен је из два дома.

У Представничком дому већину имају републиканци, и један број њих траже да се одмах прекине давање помоћи Кијеву.

У Сенату, гдје су демократе у већини, опозициони републиканци су за пружање подршке Украјини.

Украјински званичници кажу да им је потребно још оружја да избјегну да се у руским ударима не уништи енергетска инфраструктура и доведе до тога да милиони људи остану у мраку ове зиме, као што се десило прошле године.

Сама Бијела кућа је јуче упозорила да би америчка војна помоћ Украјини могла да буде прекинута наредних недјеља ако се не постигне буџетски договор са републиканцима.

Републиканци траже, да би одобрили помоћ, да се заоштри политика према мигрантима на граници са Мексиком, што за сада демократе одбијају да ураде.


Вулић: Марфи наредио да пресуда Додику мора бити осуђујућа

Вулић: Марфи наредио да пресуда Додику мора бити осуђујућа

Предсједник Представничког дома републиканац Мајк Џонсон је данас рекао у писму Бијелој кући да никаква нова помоћ Украјини неће бити одобрена без "радикалне промјене“ америчке мигрантске политике.

Предвиђајући замор великог америчког савезника Зеленски је лично дошао у Вашингтон у септембру када се састао са предсједником Бајденом али и са члановима Конгреса.

Али посјета није имала очекиван резултат, Конгрес, заокупљен сопственим проблемима око смјене предсједника, није одобрио нова средства за Украјину и њену офанзиву.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.