Вашингтон

Откривено како изгледа тест чијим се резултатима Трамп хвали

  • Извор: Агенције
  • 06.02.2024. 14:51

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп недавно је изјавио како је још једном “генијално” ријешио когнитивни тест који укључује комплексне математичке проблеме.

Током посјете савезној држави Њу Хемшир у кампањи за предсједничког кандидата републиканске странке, Доналд Трамп се у сриједу хвалио како је “генијално” ријешио когнитивни испит с питањима која укључују идентификовање животињских облика, а постају “све тежа” и укључују комплексне математичке задатке.

Трамп је рекао како је сада “у бољем когнитивном стању” него прије 20 година, због чега је бившег доктора Бијеле куће Ронија Џексона – који је наводно једном приликом изјавио како ти тестови “могу бити тешки” – да му да когнитивни тест.


Упознајте Радована, јединог ђака у Кмећанима

Упознајте Радована, јединог ђака у Кмећанима

Трамп је потом исмијао тренутног предсједника Џозефа Бајдена рекавши како би Бајден запео на трећем питању и како му нико не би требао дати да води ни штанд за лимунаду.

Когнитивно тестирање обично траје око 15-ак минута и укључује једноставне задатке попут писања ријечи уназад или понављања ставки с пописа, а користи се за људе који показују проблеме у размишљању, присјећању или другим можданим функцијама, наводи америчка Национална библиотека медицине, преноси "Форбс"

Иако није конкретно навео који тест је рјешавао, пробни примјерак једног од најчешћих когнитивних тестова – Монтреал Когнитив Асесмент – укључује слична питања о идентификовању животиња, као и питања у вези с паровима ријечи и цртања одређеног времена на сат.

Једино математичко питање на том пробном тесту захтијевало је од особе да броји уназад у размаку од седам, почевши од 100.

Нормалним се сматра резултат од 26 или више, док се 18-25 сматра благим, 10-17 умјереним, а мање од 10 значајним когнитивним проблемима.


Језив снимак заробљених китова убица

Језив снимак заробљених китова убица

Ово није први пут да се Трамп хвали рјешавањем когнитивних тестова. У децембру прошле године на скупу у савезној држави Ајови изјавио је како је положио један такав тест “без проблема".

Потом је додао како би се сви предсједнички кандидати морали подвргнути таквом тестирању и још једном тврдио како га Бајден не би могао успјешно ријешити.

У интервјуу у мају 2020, Трамп је рекао како су доктори били “врло изненађени” када је успјешно ријешио когнитивни тест, наводно “јер је то јако ријетко”.

Ипак, званичници Бијеле куће тада су одбили објавити његове резултате.


АТВ у посједу документа: Припадник Армије БиХ суди Предсједнику Републике Српске

АТВ у посједу документа: Припадник Армије БиХ суди Предсједнику Републике Српске

Џексон је репортерима 2018. рекао како је Трамп са савршеним резултатима ријешио когнитивни тест и како “нема никаквог разлога да се мисли да предсједник има икаквих проблема са својим размишљањем".

Један од Трампових противкандидата за републиканску предсједничку номинацију, бивша гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли, такође је подржала идеју тестирања менталних капацитета политичара старијих од 75 година, групе у коју спадају и Трамп и Бајден.

“Морају пустити млађој генерацији да преузме кормило,” рекла је Хејли.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм