Upao u “Eplovu” prodavnicu

Otmičar iz Amsterdama tražio 200 miliona evra u kriptovaluti

  • Извор: СРНА
  • 23.02.2022. 13:21

Čovjek koji je držao nekoliko talaca u "Eplovoj" prodavnici u Amsterdamu tražio je 200 miliona evra u kriptovaluti prije nego što je odveden u bolnicu "teško povrijeđen", saopštila je danas policija.

Muškarac identifikovan kao dvadesetsedmogodišnjak iz Amsterdama ušao je kasno sinoć u prodavnicu kompanije "Epl" u prometnom naselju Lajdseplejn noseći vatreno oružje.

Policija navodi da je napadač držao četrdesetčetvorogodišnjeg britanskog državljanina kao taoca, dok su se četiri druga sakrila u ormanu.

U početku se strahovalo da osumnjičeni drži nekoliko talaca, ali navodno nije znao da se još nekoliko ljudi krije u zgradi.

Na konferenciji za novinare šef policije Frank Pauv izjavio je da je osumnjičeni tražio 200 miliona u kriptovaluti prije nego što ga je policija na kraju uhapsila.

Dramatična situacija se konačno završila kada je talac zatražio vodu. On je izašao iz zgrade, a napadač je potrčao za njim.

Osumnjičenog je tada udario policijski automobil prije nego što ga je robot provjerio da li nosi eksploziv dok je ležao na putu obojen laserskim nišanima policijskih snajperista.

"Automobil specijalnih snaga reagovao je veoma adekvatno i oprezno", rekao je Pav, dodajući da je talac bio veoma hrabar i da se pokazao kao heroj.

On je dodao da su, zahvaljujući hrabrom taocu, izbjegli nastavljanje ove talačke krize.

Iz zgrade je evakuisano oko 70 ljudi, a prostor oko prodavnice je ograđen.

Osumnjičeni je prebačen u bolnicu "teško povrijeđen", naveo je Pav, a istraga o incidentu je u toku.

Sve "Eplove" prodavnice širom Holandije danas su zatvorene.

Lajdseplejn je popularan među turistima i poznat po barovima i kafićima, navodi AFP.


(Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong)


Тагови: