Nestalo skoro 600 vozila

Ovaj grad tuži kompanije "Hjundai" i "Kija" jer se njihovi automobili lako kradu

  • Извор: РТ Балкан
  • 16.05.2023. 09:10

Grad Baltimor tužio je proizvođače automobila "Hjundai" i "Kija", optužujući ih da su odgovorni za porast krađa jer se njihovi automobili lako kradu, prenosi Si-Bi-Es.

Krađu određenih modela vozila "Hjundai" i "Kia" podstakli su video snimci na društvenim mrežama, uglavnom na TikToku, koji pokazuju kako je moguće pokrenuti vozila bez ključa pomoću kabla za punjenje mobilnog telefona.

Došli da ostvare

Došli da ostvare "američki san": Njihova djeca sada se vraćaju, a ovo su razlozi

Policija Baltimora saopštila je da su krađe automobila ove godine porasle za 95 odsto, u čemu prednjače vozila proizvođača ovih kompanija.

Inače, od početka godine u Baltimoru ukradeno je 577 vozila.

Gradonačelnik Brendon Skot izjavio je da su kompanije "Kija" i "Hjundai" odgovorne za seriju krađa, pridružujući se drugim gradovima u SAD, poput Sent Luisa i Sijetla.

Ne mogu tek tako da ga ućutkaju: Taker Karlson pokreće svoju emisiju!

Ne mogu tek tako da ga ućutkaju: Taker Karlson pokreće svoju emisiju!

"`Kija` i `Hjundai `su napravile problem kako bi uštjedeli nekoliko dolara“, izjavio je vršilac dužnosti gradskog advokata Eboni Tompson. 

"Osim toga, ove kompanije su ugrozile i našu fizičku bezbjednost, jer se kradljivci automobila češće upuštaju u nebezbjedne vožnje. Nadamo se da će tužbe primorati `Hiundai` i `Kiju` da pronađu rješenje i da će odvratiti druge kompanije da ubuduće stavljaju profit iznad bezbjednosti."

Tužba je podnesena Okružnom sudu Sjedinjenih Država za Merilend, saopštila je kancelarija gradonačelnika.

"Kija" je saopštila da su tužbe neosnovane, dok "Hjundai" tvrdi da njihova vozila ispunjavaju sve bezbjednosne zahtjeve.

Britanci strahuju za bezbjednost: Električna vozila su preteška

Britanci strahuju za bezbjednost: Električna vozila su preteška

Takođe, "Kija" tvrdi da je ova kompanija pokonila više od 1.400 brava za volan policiji Baltimora i da je instalirala bezbjednosne nadogradnje u više od 230.000 automobila širom zemlje.

Funkcija unutrašnje ručke u autu za koju niste znali - VIDEO

Funkcija unutrašnje ručke u autu za koju niste znali - VIDEO

"`Kija` je zabrinuta jer smatra da je krađa automobila podstaknuta sadržajem društvenih medija koji podstiču kriminalno ponašanje", navodi kompanija. "Da bismo spriječili ove zločine, nastavljamo sa uvođenjem besplatne bezbjednosne nadogradnje softvera i nudimo besplatne brave za volan", saopštila je ova kompanija.

Pratite nas i putem Vibera!