Сукоб у Украјини

Ово би могло све да окрене: Русија "нанишанила" нове легитимне мете?

  • 06.11.2023. 13:33

Западни квазицивилни сателити у космосу који се користе у сукобима, могли би да постану „легитимна мета“ за узвратни удар, рекао је у интервјуу руским новинарима Владимир Ермаков, директор одјељења за неширење и контролу наоружања при Министарству спољних послова Русије.

Претходно су САД и Украјина више пута изјављивале, да сарађују у обезбеђивању података са америчких сателита за потребе Оружаних снага Украјине. Такве услуге биле су укључене у један од пакета војне помоћи Kијеву. Међутим, у септембру је на веб страници компаније „Маxар“ извјештавано, да су њихови комерцијални сателити два пута снимали Севастопољ.

Заустављена офанзива Украјинаца у запорошком правцу, Кијев више нема

Заустављена офанзива Украјинаца у запорошком правцу, Кијев више нема "топовског меса"

Kонкретно, 19. септембра, Севастопољ је фотографисао сателит "WorldView-3", а слељећег дана "WorldView-2. У вријеме лансирања, сателити су имали највећу просторну резолуцију од било ког комерцијалног сателита, омогућавајући веома детаљне слике.

22. септембра, Kијев је покренуо ракетни напад на Севастопољ. Тада су, како је саопштило руско Министарство одбране, ПВО системи оборили пет пројектила, оштећена је зграда сједишта Црноморске флоте, а један војник је нестао.

Шта се деси са Украјином?

Шта се деси са Украјином?

- Kвазицивилна инфраструктура у свемиру, сасвим логично би могла да буде легитимна мета за узвратни удар. Kао резултат дјеловања западних земаља, одрживост мирољубивих космичких активности је изложена неоправданим ризицима, као и бројним социо-економским процесима на Земљи, од којих зависи добробит људи, прије свега у земљама у развоју - додао је он.

Према његовим ријечима, оваква провокативна употреба цивилних сателита, у најмању руку, поставља питања у контексту Уговора о свемиру из 1967. године, који предвиђа искључиво мирољубиво коришћење свемира, и захтијева најозбиљнију осуду међународне заједнице.


Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.