Improvizovana tajna baza

Ovo je jedna od najčuvanijih tajni u Ukrajini

  • Извор: Индекс
  • 31.07.2023. 10:16

U tajnoj improvizovanoj vojnoj bazi neugledni kombi i kamionet vuku dva siva predmeta prekrivena ceradom postavljena na prikolice. Pada jaka kiša i oni više nalikuju na gliser Boston Whalera, umjesto na jednu od najstrože čuvanih tajni Ukrajine.

"CNN" je dobio ekskluzivan pristup bazi na obalama jednog jezera u kojoj se testiraju morski ili površinski dronovi. Dok se cerade uklanjaju, pojavljuje se elegantan trup. Dug nešto više od pet metara, njegov uski oblik podsjeća na široki kanu.

Ova bespilotna plovila, koja do sada nisu pokazana novinarima, sve više omogavaju Ukrajincima da napadaju i nadziru Ruse u Crnom moru i na Krimskom poluostrvu.

Ukrajina nema pravu pomorsku flotu i u vlastitim vodama bitno zaostaje u ljudstvu i naoružanju, ali ovi morski dronovi pokazali su se vitalnim alatom u suprotstavljanju Rusima.


Objavljena prognoza za naredna tri dana

Objavljena prognoza za naredna tri dana

Ukrajinska organizacija za prikupljanje sredstava povezana s vladom pod nazivom "United24" prikupljala je novac od kompanija i pojedinaca širom svijeta, udružujući sredstva za razne programere i inicijative od obrane do fudbalskih utakmica.

"Morali smo razviti nešto svoje"

Cjelokupna instalacija je vrlo osviještena o bezbjednosti, insistirajući na strogim smjernicama za snimanje i otkrivanje identiteta. Oni s kojima se "CNN" susreo odbili su da daju svoja puna imena ili čak svoje činove unutar ukrajinskih oružanih snaga.

Na škripavom drvenom molu, pilot kamufliranog morskog drona kaže da želi koristiti nadimak "Shark". Ispred njega je crna torba tvrdih stijenki. On otvara kontrolnu jedinicu misije sa više ekrana - u suštini razrađen centar za igranje, zajedno s polugama, džojsticima, monitorom i dugmadima koji imaju poklopce iznad prekidača, kako bi se izbjeglo slučajno aktiviranje, s natpisima poput "eksplozija".

Programer drona, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je njihov rad na morskim dronovima počeo tek kada je počeo rat.

"Bilo je to vrlo važno, jer nismo imali previše snaga da se odupremo pomorskoj državi Rusiji. I morali smo razviti nešto svoje, jer nismo imali postojeće mogućnosti", rekao je.


Iz groba ukrali glavu sa leša ubijene djevojke

Iz groba ukrali glavu sa leša ubijene djevojke

Ukrajina sada počinje pokazivati te sposobnosti, iako misije postižu različite stepene uspjeha. Najnovije verzije drona koje je vidio "CNN" teške su do 1.000 kilograma, s eksplozivnim teretom do 300 kilograma, dometom od 800 kilometara i maksimalnom brzinom od 80 km/h.

Višestruki napadi morskih dronova na ruske objekte na Krimu i u Crnom moru našli su se u medijima, a dramatični snimci objavljuju se na internetu. Za neke, ali nipošto sve, odgovornost su preuzele bezbjednosne službe.

Napad na Krimski most

Ukrajinski odbrambeni izvori potvrdili su za "CNN" da su morski dronovi bili uključeni u najmanje dva nedavna napada: na Krimski most u julu i u krimskoj luci Sevastopolj prošlog oktobra.

Dana 14. jula ukrajinske bezbjednosne službe, zajedno s mornaricom, preuzele su zajedničku odgovornost za drugi napad u devet mjeseci na Krimski most.

Vitalna prometna arterija, ruski projekat vrijedan gotovo četiri milijarde dolara, koji je otvorio lično predsjednik Vladimir Putin, ključna je ukrajinska meta na poluostrvu i u okupiranim područjima južnog fronta. Napad prije zore ostavio je dio mosta neprohodnim i izvan upotrebe do septembra.

Programer, gledajući svoje djelo na vodi, kaže da su dronovi potpuno ukrajinske proizvodnje. Ovdje su dizajnirani, projektovani i testirani. Radi se o vlastitoj proizvodnji trupa, elektronike i softvera. Više od 50% proizvodnje kompletne opreme odvija se u Ukrajini. Rusi se tek trebaju prilagoditi najnovijim mogućnostima Ukrajine.

"Vrlo im je teško ući u trag tako malom dronu, vrlo ga je teško pronaći. Brzina ovih bespilotnih letjelica trenutno premašuje bilo koje plovilo u regiji Crnom moru", kaže programer.

Brzina i poteškoće u otkrivanju mogu donekle objasniti kako su dronovi koji su napali most neprimijećeni putovali u mraku preko Crnog mora.


Hirurg sa Kube došao na Balkan i radi kao fizički radnik

Hirurg sa Kube došao na Balkan i radi kao fizički radnik

Ukrajina je takođe usmjerila svoju novu opremu na rusku Crnomorsku flotu, koja je prijeteći krstarila uz obale i postala meta mnogih žestokih raketnih napada. Prije nego što je nedavni napad oštetio ključni dio ruske infrastrukture, drugi pokušaji napada izazvali su uzbunu na ruskoj strani.

Napad na komandni brod

U oktobru prošle godine morski dronovi izveli su napad na komandni brod flote "Admiral Makarov", koji je bio usidren u luci u Sevastopolju. Ukrajinski odbrambeni izvori rekli su za "CNN" da su bezbjednosne službe SBU-a izvele napade.

Nikada nije objavljen pravi dokaz o šteti nanesenoj brodu, koji se kasnije pojavila bez ikakvih većih oštećenja, ali činjenica da su se Ukrajinci uspjeli približiti "Admiralu Makarovu" u domet napada ukazuje na potencijalnu ubojitost ukrajinskih pokušaja.

Drski napad takođe je kijevskim snagama pružio podsticaj i određenu propagandu za javnost. Pogotovo jer je "Admiral Makarov" nedavno određen kao komandni brod Crnomorske flote nakon što je potopljen brod "Moskva" u aprilu 2022. godine.

Programer tvrdi da njihovo djelovanje protiv ruskih pomorskih ciljeva tjera neprijatelja dalje u Crno more, što otežava dalekometne raketne napade na Ukrajinu.

"Udaljenosti od 300 do 600 kilometara su velike i neke operacije čine nemogućima, a druge otežava", kaže on.


Meteorolog najavljuje: Novo snažno nevrijeme prijeti regionu

Meteorolog najavljuje: Novo snažno nevrijeme prijeti regionu

Rekao je da to gradove poput Odese čini sigurnijim, ali nakon napada na most, grad je bio danima izložen intenzivnim napadima bespilotnih letjelica i krstarećih projektila koje je lansirala ruska Crnomorska flota.

Pogođeno je 25 mjesta UNESCO-ve svjetske baštine širom grada. Rusija je tvrdila da je odgovorila napadom na područje u kojem su smješteni pomorski dronovi.

Mogućnosti i uspjesi dronova ipak su razvojnom programeru dali malo hrabrosti, prenosi "Index.hr".

"Mislim da će proći pet do deset godina prije nego što se Rusi budu mogli efikasno suprotstaviti ovoj vrsti naoružanja. Njihova oprema je iz 20. vijeka, naša je iz 21. vijeka. Između nas je 100 godina", kaže on.

Ipak, treba napomenuti da su Rusi ranije objavljivali snimke za koje tvrde da prikazuju efikasno uništavanje ukrajinskih pomorskih dronova.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм