Ентони Блинкен

Ово су услови за мир у Појасу Газе!

  • 08.11.2023. 12:05

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поново је одбацио позиве на хитан прекид сукоба Израела и Хамаса у Појасу Газе и изнио став САД о томе како би требало да изгледа "дан послије" окончања рата у палестинској енклави.

Он је на конференцији за новинаре након састанка Г7 у Токију рекао да сви желе да се "што прије оконча сукоб и да се у међувремену минимизира страдање цивила", преноси Гардијан.

- Али, као што сам разговарао са својим колегама из Г7, они који позивају на хитан прекид ватре имају обавезу да објасне како да се носимо са неприхватљивим исходом који би вјероватно донио. Хамас се повукао са више од 200 талаца, са капацитетом и изјављеном намјером да понови 7. октобар, изнова и изнова - нагласио је Блинкен.

Израел тврди - Опкољен вођа Хамаса

Израел тврди - Опкољен вођа Хамаса

Блинкен је изнио став САД о томе како би требало да изгледа "дан послије" у Појасу Газе након завршетка рата између Израела и Хамаса. Он је новинарима рекао да су то услови потребни за "трајан мир и безбједност".

Блинкен је изнео став да Израел не може да управља Газом, али да може доћи до "прелазног периода" након завршетка тренутног сукоба.

- Газом не може да настави да управља Хамас. То је једноставно позив на понављање 7. октобра. Такође је јасно да Израел не може да окупира Газу - рекао је Блинкен, преноси Ројтерс.

Напад Хамаса на Израел покренуо нови талас антисемитизма у неким дијеловима БиХ

Напад Хамаса на Израел покренуо нови талас антисемитизма у неким дијеловима БиХ

Он је нагласио да је тренутна реалност да можда постоји потреба за неким прелазним периодом на крају сукоба.

- Ми не подржавамо поновну окупацију и оно што сам чуо од израелских лидера је да они немају намјеру да поново окупирају Газу - рекао је Блинкен.

"Нема присилног расељавања!"

Амерички државни секретар је изјавио да кључни елементи будућег мира укључују да неће бити "присилног расељавања Палестинаца из Газе". 

- Ни сада, ни послије рата - истакао је Блинкен.

Ово су улази у Хамасове подземне тунеле: Израелска војска објавила шта је открила

Ово су улази у Хамасове подземне тунеле: Израелска војска објавила шта је открила

Он је навео и друге услове: нема употребе Газе као платформе за тероризам или насилне нападе, нема поновне окупације Газе након завршетка сукоба, нема покушаја блокаде или опсаде Газе, нема смањења територије Газе и  мора се обезбједити да „никаква терористичка пријетња не долази са Западне обале“.

Амерички државни секретар је такође саопштио да САД траже будуће рјешење за  "одрживи мир", укључујући стављање "палестинских гласова и тежњи у центар посткризне управе у Гази".

"Зелени принц" Палестине: Отац му један од оснивача Хамаса, а он је постао доушник израелских обавјештајаца!

Блинкен је рекао и да планови морају да укључују уједињење Газе са Западном обалом под палестинским властима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)