Невјероватна прича

"Зелени принц" Палестине: Отац му један од оснивача Хамаса, а он је постао доушник израелских обавјештајаца!

  • 04.11.2023. 21:12

Мосаб Хасан Јусеф, познатији као "Зелени принц", син је оснивача Хамаса, шеика Хасана Јусефа. Радио је десет година као шпијун за Израел, а онда је добио политички азил и преселио се у САД.

Често се појављује у медијима и критикује Хамас. У новом видео снимку који су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле на Твитеру, види се како Јусеф открива "истину" о овој милитантној групи.

У двоминутном видео снимку, Јусеф је рекао да народ Газе пати због Хамасове жудње за моћи и његове политичке амбиције.

„Људи Газе су толико дуго потлачени и морали су да издрже опсаду, морали су да трпе насиље, многе ратове, зарад Хамасове жудње за моћи и због Хамасове политичке амбиције“, рекао је он.

„Хамас почиње рат сваких неколико година, кад год жели новац. Проливају дјечју крв. Ово је њихова игра“, рекао је Јусеф, који је пребјегао из терористичке групе.

На снимку, који је изгледао као компилација Јусефовог интервјуа, чује се како каже: „Израел није жедан палестинске крви“.

Он се осврнуо и на експлозије у болници у Гази прошлог мјесеца.

Први снимци: Хамас показао своје моћно оружје

Први снимци: Хамас показао своје моћно оружје

„Једна грешка убила је стотине избјеглица које су се склониле у болницу, а они су кривили Израел. О чему ми овде причамо? Израел је демократија. Израел је одговоран. Ови криминалци су отели палестинску дјецу и палестинско друштво и свако ко стане на њихову страну учествује у њиховом злочину“, додао је он.

„Kрв цивила је само на рукама Хамаса“

У свом говору, Јусеф је послао поруку терористичкој групи Хамас.

„Ви (Хамас) ризикујете животе беспомоћних цивила, који су вам повјерили да њима управљате, а не да их користите као живи штит. Живјели сте у луксузу, док су избјеглице у Гази гладовале. Цјенили сте своје идеале, више него што сте цјенили људски живот. Ваш бескорисни напор је увијек био да уништите Израел, а не да изградите палестинску нацију“, додао је.


Видео је завршио ријечима: „Нажалост, сада је Хамас није оставио Израел и слободном свијету, другог избора осим да се бори против њих и оконча њихово насиље. Много цивила гине, разумијем ово. Њихова крв је само на рукама Хамаса“.

Kо је Мосаб Хасан Јусеф?

Мосаб Хасан Јусеф је син једног од 60 оснивача Хамаса, шеика Хасана Јусефа. Његов отац је ухапшен средином октобра ове године током рације на Западној обали. Јусеф, који је познат као „Зелени принц“, пребјегао је од Хамаса и служио је као израелски шпијун од 1997. до 2007. Пружао је драгоцјене обавјештајне податке који су помогли у спријечавању бомбашких напада самоубица и терористичких аката.

Шин Бет га је сматрао својим највриједнијим извором у руководству Хамаса. Информације које је Јусеф пружио спријечиле су десетине самоубилачких напада и атентата на Израелце, разоткриле бројне ћелије Хамаса и помогле Израелу у лову на многе милитанте и затварању његовог сопственог оца, вође Хамаса шеика Хасана Јусефа. У марту 2010. објавио је своју аутобиографију под називом Син Хамаса.

Јусеф је 1999. прешао у хришћанство, а 2007. се преселио у Сједињене Државе. Од 23. октобра 2023. је држављанин САД. У неколико својих интервјуа америчким медијима, Јусеф је упозорио да његов отац и Хамас нису фокусирани само на стицање територијалне Палестине, већ на бесконачни вјерски рат.

Јусеф је рекао да Хамас жели да убије свакога ко подржава постојање Израела и да потом успостави Исламску државу.

Рођен на Западној обали, желио да буде борац

Мосаб Хасан Јусеф је рођен у Рамали, граду 10 километара сјеверно од Јерусалима. Његов отац, шеик Хасан Јусеф, био је вођа Хамаса који је провео много година у израелским затворима. Он је најстарији од петоро браће и три сестре.

Док је Јусеф одрастао, желио је да буде борац јер је то било оно што се по њему очекивало од палестинске дјеце на Западној обали. Јусеф је први пут ухапшен када је имао десет година, током Прве интифаде, јер је бацао камење на израелске насељенике. Израел га је више пута хапсио и затварао. Kао најстарији син свог оца, сматран је његовим насљедником, и постао је важан дио организације Хамас.

Блинкен: Прекид ватре би омогућио Хамасу да се прегрупише и опет нападне!

Блинкен: Прекид ватре би омогућио Хамасу да се прегрупише и опет нападне!

Јусеф је рекао да је угледао свјетлост послије боравка са татиним друговима у израелском затвору средином 1990-их. У затвору Мегидо био је свједок како затвореници Хамаса воде бруталну једногодишњу кампању уклањања наводних израелских колаборациониста.

„Током тог времена, Хамас је мучио и убио стотине затвореника“, рекао је он. Многи, ако не и сви, нису имали никакве везе са израелским обавјештајним службама.

„Никада нећу заборавити њихове вриске. Почео сам да се питам. Шта ако је Хамас успио да уништи Израел и изгради државу. Хоће ли на овај начин уништити наш народ?“, додао је.

Израелска војска саопштила: Убијен командант Хамаса Мустафа Далула

Израелска војска саопштила: Убијен командант Хамаса Мустафа Далула

Јусефове сумње у ислам и Хамас почеле су да се формирају када је схватио Хамасову бруталност. Мрзио како је тврдио што је Хамас користио животе напаћених цивила и дјеце да би постигао своје циљеве. Јусефа су ухватили агенти Шин Бета 1996. Док је био у затвору, одлучио је да прихвати понуду Шин Бета да постане доушник.

Шпијунска каријера

Почевши од изласка из затвора 1997. године, Јусеф се сматрао најпоузданијим извором Шин Бета у руководству Хамаса, стекавши себи надимак „Зелени принц“ – користећи боју заставе исламистичке групе, и „принц“ због свог педигреа као син једног од оснивача покрета.


Обавјештајни подаци које је достављао Израелу довели су до разоткривања многих ћелија Хамаса, као и до спријечавања десетина самоубилачких бомбашких напада и покушаја атентата на Јевреје. Он је рекао да није обавјештавао због новца, већ да су његови мотиви били идеолошки и вјерски и да је само желио да спасе животе. Да би осујетио сваку сумњу у сарадњу, Шин Бет је извео покушај хапшења, рекавши одбрамбеним снагама Израела да покрену операцију да га ухапсе, а затим му је пружио обавјештајне податке који су му омогућили да побјегне у посљедњем тренутку, након чега се сакрио.

Домаћи

Домаћи "Хамас" - ово су слике које су јутрос отишле из БиХ

Јусеф каже да је давао обавјештајне податке само под условом да „мете“ не буду убијене, већ ухапшене. То је довело до притвора неколико кључних палестинских лидера, укључујући Ибрахима Хамида, команданта Хамаса на Западној обали, и Марвана Баргутија. Такође, Јусеф тврди да је осујетио заверу из 2001. за убиство Шимона Переса, тадашњег министра спољних послова и каснијег предсједника Израела. Према његовом бившем службенику Шин Бета, „многи људи му дугују своје животе, а то ни не знају“.

Прешао је у хришћанство

Према његовој причи, Јусеф је 1999. године упознао британског мисионара који га је упознао са хришћанством. Између 1999. и 2000. године, Јусеф је постепено прихватио хришћанство. Године 2005. тајно га је крстио у Тел Авиву неидентификовани хришћански туриста. Напустио је Западну обалу и отишао у Сједињене Државе 2007. године, и неко вријеме је живио у Сан Дијегу у Kалифорнији гдје се придружио цркви Варабас на путу.

У августу 2008., Јусеф је јавно открио свој прелазак у хришћанство, одрекао се Хамаса и арапског руководства, чиме је угрозио себе и изложио своју породицу у Рамали прогону. Јусеф је такође тврдио да је његов циљ био да донесе мир на Блиском истоку; нада се да ће се вратити у отаџбину када буде мир.

Хамас објавио снимак напада на израелску војску?

Хамас објавио снимак напада на израелску војску?

Јусеф је изјавио да је упркос свом преласку на хришћанство „против религије“ и да се не придржава ниједне деноминације хришћанства. Он је изјавио: „Религија краде слободу, убија креативност, претвара нас у робове. Да, говорим о хришћанству као и о исламу. Већина хришћана које сам видио, изгледа да је промашила поенту, да нас је Исус откупио од религије. Религија није ништа друго до човјекови покушаји да се врати Богу. Било да је у питању ислам, хришћанство, јудаизам, будизам, хиндуизам, анимизам, било који изам. Религија не може спасити човјечанство. Само је Исус могао спасити човјечанство својом смрћу и васкрсењем . А Исус је једини пут до Бога“,

Отац га се одрекао

Јусефова коауторска аутобиографија, „Син Хамаса: Занимљиви извештај о терору, издаји, политичким интригама и незамисливим изборима“, написана уз помоћ Рона Бракина, објављена је у марту 2010. године.

Јусефов брат Оуваис осудио је извјештај о активностима свог брата, рекавши: „Било је пуно лажи; све су то лажи“. Оуваис је такође открио да се посљедњи контакт његове породице и Мосаба догодио више од годину дана прије вијести о његовом шпијунирању.

Шеик Хасан Јусеф, Мосабов отац, док је био у израелском затвору, одрекао се свог сина јер је шпијунирао за Израел. Харецов извјештај о Јусефу је Хамасов посланик Мушир ал-Масри описао као „психолошки рат који се води против палестинског народа…“.

Пријетње депортацијом и политички азил

Јусефу се једно вријеме претило депортацијом из САД, након што му је одбијен захтјев за политички азил, пошто су изјаве у његовој књизи о раду за Хамас протумачене као „пружање материјалне подршке терористичкој организацији“, упркос Јусефовом објашњењу да су „намјерава да поткопа групу”. Његов случај је затим прешао у фазу депортације, упркос упозорењу адвоката да ће га палестинске власти вјероватно погубити ако буде депортован на Западну обалу.

Израелска војска упала у тунел Хамаса, објављен снимак жестоког окршаја

Израелска војска упала у тунел Хамаса, објављен снимак жестоког окршаја

Дана 24. јуна 2010. руководилац Шин Бета Гонен Бен Ицак, који је 10 година радио са Јусефом под криптонимом „Лоаи“, открио је свој идентитет како би свједочио у његово име на саслушању за имиграцију у Сан Дијегу. Бен Ицак је описао Јусефа као „правог пријатеља“, и рекао, „свакодневно је ризиковао свој живот како би спријечио насиље“.

Дјелимично као резултат овога, судија Имиграционог суда Ричард Ј. Бартоломеи млађи, је 30. јуна 2010. пресудио да ће Јусефу бити дозвољено да остане у Сједињеним Државама након узимања отисака прстију и проласка рутинске провере.

Често гостује на разним америчким каналима у вијестима, гдје говори о терористичким нападима које је извршио Хамас.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.