Ко би могао умјесто њега, ако се то деси

Пад Бајденове популарности брине демократе: Да ли би Џо требало да се повуче из предсједничке трке?

  • Извор: РТ Балкан
  • 08.11.2023. 09:39

Стратези Демократске партије све су забринутији због пада популарности актуелног предсједника Џозефа Бајдена и његових шанси да побједи свог претходника Доналда Трампа у потенцијалном реваншу на предсједничким изборима 2024. године.

Бриге око Бајдена долазе у тренутку кад гласачи излазе на биралишта у појединим државама, попут Вирџиније, Кентакија, Охаја и Пенсилваније, а ти избори ће бити важни показатељи за сљедећу годину и могу послати сигнал о популарности предсједника, пише "Фајненшел тајмс".

Побједе републиканаца у кључним изборним тркама вјероватно би појачале забринутост око Бајденових шанси за 2024, док би је добар резултат демократа ублажио.

Амерички медији све чешће ударају:

Амерички медији све чешће ударају: "Велике пукотине унутар украјинског руководства"

Некадашњи политички стратег бившег предсједника Барака Обаме Дејвид Акселрод изненадио је многе када је на Иксу написао да би Бајден требало да размотри одустајање од кандидатуре за други мандат.

"Улози су превише драматични да би се игнорисали. Само Џо Бајден може да донесе ту одлуку", написао је Акселрод.

Његови коментари су подстакнути истраживањем "Њујорк тајмса" и "Сијене" које је показало да Трамп води у односу на Бајдена у пет од шест кључних савезних држава.

Многе демократе, ипак, тврде да је Акселродов приједлог нереалан, а оптужују га да је и у прошлости био превише песимистичан када је ријеч о шансама актуелног предсједника на изборима, пише ФТ.

Државни дуг достигао нови рекорд:

Државни дуг достигао нови рекорд: "Американци живе у заблуди да је долар поуздана валута"

"Човјек који је Бајдена у августу 2019. назвао 'господин Магу' још увијек стоји иза тога", узвратио је Рон Клајн, бивши Бајденов шеф кабинета Бијеле куће, мислећи на старијег, тврдоглавог лика из цртаних филмова који има проблеме са видом.

Међутим, недавна истраживања су откриле да Бајден има значајне слабости. Гласачи су и даље веома забринути због његове старости — он ће 20. новембра напунити 81 годину — и сматрају да је лошији од Трампа по многим питањима, укључујући његово руковање економијом.

Такође, има знакова да Бајден губи подршку међу важним групама својих присталица, прије свега међу црним и латиноамеричким гласачима.

"Пале се жуте лампице, а оно што највише забрињава је да то није усамљена појава, већ дио тренда", упозорио је Ентони Коли, бивши високи званичник у Бајденовој администрацији, позивајући своју странку да "не одбацује аутоматски истраживања и њихове посљедице".

Амерички носач авиона стигао на Блиски исток

Амерички носач авиона стигао на Блиски исток

Бајденова реакција на сукоб у Појасу Газе наишла је на критике дијела Демократске партије, поготово на лијевом крилу, које актуелног предсједника оптужује да је превише произраелски настројен и да не чини довољно како би спријечио страдање палестинских цивила.

За разлику од њега, некадашњи предсједник Обама је недавно заузео неутралнији став. "Ако желите да ријешите проблем, морате да схватите цијелу истину и морате да признате да ничије руке нису чисте", рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.