Руски министар финансија

Државни дуг достигао нови рекорд: "Американци живе у заблуди да је долар поуздана валута"

  • 05.11.2023. 08:15

Aмерички државни дуг је у септембру достигао нови рекорд – 33 билиона долара, а почетком октобра je у једном дану порастао за 275 милијарди долара што је за три одсто више од укупне задужености Русије.

Руски министар финансија Антон Силуанов каже да је Амерички државни дуг висок због неконтролисане емисије долара.

"Дуг САД је заиста велики, али проблем је у томе што они сами штампају новац и купују га, купују обвезнице Сједињених Држава, јер још живе у парадигми да је долар поуздана валута", објашњава Силуанов.

Ирак забрањује долар

Ирак забрањује долар

Он напомиње да валута не може бити поуздана уз неконтролисану емисију и објашњава да због тога расте дуг.

"То одвлачи расходе буџета, укључујући средства за сервисирање дуга. Камате расту, мање је новца за текуће обавезе и потребе државе", каже Силуанов.

Министарство финансија САД је прошле недјеље саопштило да ће позајмити 776 милијарди долара у посљедњем кварталу ове године. Ово је највећи износ који је америчка влада икада позајмила током четвртог квартала, преноси ”Си-Ен-Ен”. Иако је у питању неславни рекорд, могло је бити и горе. Та сума је ипак за 76 милијарди долара нижа од августовске процјене Министарства финансија због тога што је наплата пореза у октобру била већа него што се очекивало.

Илон Маск и даље најбогатији човјек свијета са имовином од 232 милијарде долара

Илон Маск и даље најбогатији човјек свијета са имовином од 232 милијарде долара

У саопштењу се додаје да ће Вашингтон у првом кварталу 2024. године вјероватно позајмити 816 милијарди долара, што такође представља рекордан ниво задужења за први квартал. У трећем кварталу ове године су САД позајмиле 1,01 билиона долара, за 277 милијарди долара више него што се очекивало у мајској процјени. Како преноси ”Си-Ен-Би-Си”, америчка влада је недавно саопштила да ће буџетски дефицит за 2023. годину бити око 1,7 билиона долара.

Подсјетимо, у јануару је премашена законска граница америчког дуга, која је износила 31,4 билиона долара. Као резултат тога, Министарство финансија било је принуђено да предузме хитне мере. Посљедњих мјесеци америчка администрација позвала је Конгрес да повећа лимит дуга. Републиканци који контролишу Представнички дом сложили су се да подигну горњу границу дуга уз значајна смањења буџета.

Амерички предсједник Џозеф Бајден потписао је нацрт закона о повећању горње границе државног дуга, који је Конгрес одобрио 3. јуна. Ново ограничење биће достигнуто до 2. јануара 2025. године. Како је Бајден навео, ова иницијатива је спријечила економску кризу и колапс Сједињених Држава.

Споразум, који ће обезбједити 886 милијарди долара за одбрану, 121 милијарду долара за здравствену заштиту ветерана и 637 милијарди долара за друге програме који се не односе на одбрану у фискалној 2024. години (почевши од 1. октобра) Сенат је одобрио 1. јуна, а Представнички дом 31. маја, преноси РТ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина