Razvojna banka

Dedolarizacija ubrzava: BRIKS će davati kredite i u randima i realima!

  • 22.08.2023. 16:46

Razvojna banka BRIKS-a planira da, kako bi smanjila oslanjanje na dolar i promovisala multipolarni finansijski sistem, počne da odobrava kredite i u južnoafričkoj i u brazilskoj valuti, najavila je njena šefica Dilma Rusef.

Kreditor sa sjedištem u Šangaju, prema njenim riječima, razmatra i prijave za članstvo iz oko 15 zemalja, a vjerovatno će odobriti prijem četiri ili pet njih.

"Očekujemo da ćemo ove godine pozajmiti između osam do 10 milijardi dolara. Naš cilj je da dostignemo da oko 30 odsto svega što pozajmljujemo bude u lokalnoj valuti", rekla je Rusef u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Đinping: Samit je prekretnica u istoriji BRIKS-a

Đinping: Samit je prekretnica u istoriji BRIKS-a

Ona je precizirala i da će kredit Južnoj Africi biti odobren u randima, a da će se isto uraditi sa Brazilom - kreditiranje će biti u realu.

Banka, kako je navela, već daje pozajmice u juanima.

Ekspanzija pozajmica u lokalnoj valuti podržava širi cilj zemalja BRIKS- a o podsticanju upotrebe alternativa dolaru u trgovinskim i finansijskim transakcijama.

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika Razvojnu banku su uspostavile 2015. godine kao alternativu finansijskim institucijama u kojima dominiraju SAD, kao što su MMF i Svjetska banka.

Banka je pozajmila 33 milijarde dolara za projekte infrastrukture i održivog razvoja i uključila je zemlje koje nisu članice BRIKS-a, kao što su Egipat, Bangladeš i Ujedinjeni Arapski Emirati dok je Urugvaj je u završnoj fazi prijema.

Rusef kaže da bi pozajmljivanje u lokalnoj valuti omogućilo zajmoprimcima u zemljama članicama da izbegnu kursni rizik i varijacije u američkim kamatnim stopama.

Lavrov: BRIKS pokreće proces proširenja; Cilj - izgradnja pravednog svijeta

Lavrov: BRIKS pokreće proces proširenja; Cilj - izgradnja pravednog svijeta

"Lokalne valute nisu alternativa dolaru. One su alternative sistemu. Dosadašnji unipolarni sistem biće zamijenjen multipolarnim sistemom", navela je ona.

BRIKS-ova banka razlikuje se od Svjetske banke i MMF-a, i po tome što, da bi neko dobio kredit, ne dobija listu političkih uslova koje mora da ispuni.

"Odbacujemo bilo kakvu uslovljenost. Često se kredit daje pod uslovom da se sprovode određene politike. Mi to ne radimo. Poštujemo politiku svake zemlje", navela je Rusef.

Rusefova je rekla da vjeruje da banka ima dovoljno prostora za rast, dodajući da je sa sedam godina postojanja to najnovija od svjetskih razvojnih banaka.

Nešto se ogromno sprema: Dvije velike zemlje odbacuju dolar?

Nešto se ogromno sprema: Dvije velike zemlje odbacuju dolar?

"Transformisaćemo se u važnu banku za zemlje u razvoju i tržišta u razvoju. Naš fokus mora biti na tome, jer je ovo banka koju su zemlje u razvoju napravile za sebe", rekla je šefica ove finansijske institucije, a prenosi RT Balkan.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.