Zbog "razorne politike" katoličke crkve

Papa Franjo doputovao u Kanadu: Moli Indijance za oproštaj

  • Извор: СРНА
  • 25.07.2022. 21:10

Papa Franjo uputio je danas izvinjenje zbog saradnje katoličke crkve sa "razornom politkom" Kanade u školama za domoroce, navodeći da je prisilna asimilacija Indijanaca u hrišćansko društvo uništila njihovu kulturu, razorila porodice i marginalizovala generacije na načine koji se osjećaju i danas.

“Skromno molim za oproštaj za zla koje su počinili brojni hrišćani prema domorocima”, rekao je papa nedaleko od mjesta na kojem se nalazila škola “Ermineskin” za domoroce.

Škola je sada urušena i nalazi se na zemlji četiri plemena “Kri” južno od grada Edmontona u kanadskoj provinciji Alberta.

Papa Franjo doputovao je juče u Kanadu radi, kako je rekao, pokajničkog hodočašća za koje se nada da će pomoći u ispravljanju nepravde koju su domorocima počinili katolički sveštenici i časne sestre u samostanima.

Papa će u Kanadi boraviti do 30. jula i imaće najmanje pet susreta sa domorocima, kojima će, kako je obećao, izraziti izvinjenje na njihovoj teritoriji zbog pokušaja crkve da iskorijeni domorodačku kulturu.

Oko 15.000 domorodačke djece u Kanadi odvedeno je iz svojih kuća i mnoga su izložena zlostavljanju, silovanju i neuhranjenosti. Kanadska Komisija za istinu i pomirenje je 2015. godine ta djela nazvala “kulturološkim genocidom”.

Cilj organizovanih škola koje su radile između 1831. godine i 1996. godine bila je asimilacija domorodačke djece. Školama je rukovodilo katoličko sveštenstvo u ime vlasti.

Skandal je izbio prošle godine kada su pronađeni posmrtni ostaci 215 djece u nekadašnjoj indijanskoj školi u Kamlupsu u provinciji Britanska Kolumbija na zapadu Kanade. Škola je zatvorena 1978. godine.

Тагови: