Nije prikupljao informacije

Pentagon priznao: Kineski balon nas nije špijunirao!

  • Извор: РТ Балкан
  • 29.06.2023. 22:26

Kineski balon, koji je oboren iznad SAD ranije ove godine, nije prikupljao informacije iznad te zemlje, priznao je Pentagon.

"Znamo da je imao obavještajne sposobnosti, ali smo došli do zaključka da nije bio angažovan na prikupljanju (obavještajnih informacija) za vrijeme leta iznad Sjedinjenih Država", rekao je portparol američkog ministarstva odbrane Patrik Rajder na brifingu za medije.

Podsjećamo, Amerikanci su prije skoro pet mjeseci oborili kineski balon nakon što je prešao teritoriju SAD i završio iznad Atlantskog okeana. 

Balon je letio oko nedjelju dana iznad Kanade i SAD, prije nego što ga je američka vojska oborila iznad Atlantskog okeana po naređenju američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Dok je Vašington tada tvrdio da se radi o špijunskom balonu, Peking je navodi da je riječ o naučnoj letjelici nad kojom je izgubljena kontrola, odnosno da je bio u pitanju meteorološki balon koji je skrenuo sa kursa i negirao je sve američke navode da je korišćen za špijuniranje, istovremeno zahtijevajući da se Kini vrate svi ostaci koje su SAD pronašle. 

Amerikanci oborili kineski špijunski balon

Amerikanci oborili kineski špijunski balon

Kina je takođe optužila SAD za pretjeranu reakciju povodom tog događaja.

SAD ne vide potrebu da ukinu sankcije vojnom rukovodstvu Narodne Republike Kine kako bi se nastavili kontakti na ministarskom nivou, saopštio je Pentagon. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином