Znamo ko stoji iza napada na Krimski most

Peskov: Sporazum o žitu od danas više ne važi!

  • Извор: РТ Балкан
  • 17.07.2023. 11:52

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objavio je i zvanično da sporazum o žitu od danas više nije na snazi.

"Ovaj dogovor je faktički prestao da važi" rekao je Peskov, objasnivši da je za to kriva činjenica da deo sporazuma još nije ispunjen, iako je potpisan u julu prošle godine.

"Kao što je ranije rekao predsjednik Rusije Vladimir Putin, rok ističe 17. jula. Na žalost, dio crnomorske inicijative koji se odnosi na Rusiju nije ispunjen do dan danas. Zbog toga, ona prestaje da važi".

Putin: Nisu ispunjene obaveze iz sporazuma o izvozu žita

Putin: Nisu ispunjene obaveze iz sporazuma o izvozu žita

Iz Kremlja još poručuju da će Moskva biti spremna da obnovi dogovor, čim sve strane ispune ono što je dogovoreno, odnosno, čim budu ukinuta ograničenja Zapada, koja prave problem za izvoz ruskog đubriva i žitarica.

"Ako to bude učinjeno, odmah ćemo se vratiti tom sporazumu", podvukao je Peskov.

Na ovu temu danas se oglasila i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je za "RIA Novosti" izjavila da je Moskva obavijestila Kijev, Ankaru i UN da se protivi još jednom produžetku sporazuma o žitu. MSP RF će ubrzo objaviti i zvanično saopštenje po tom pitanju, rekla je ona.

Peskov: Ankara prekršila sporazume oslobađanjem pripadnika

Peskov: Ankara prekršila sporazume oslobađanjem pripadnika "Azov"

U međuvremenu, izvor "RIA Novosti", koji je direktno učestvovao u pregovorima vezanim za pomenuti sporazum, otkrio je da Ankara žali zbog ovakve odluke ruske strane, dodajući da će Turska raditi na tome da nekako doprinese da se ukinu ograničenja koja su obećana Rusiji.

Ipak, kako je ocijenio i sam izvor, "ovakva odluka je bila očekivana".

O napadu na Krimski most: Znamo ko stoji iza toga

Tokom obraćanja, portparol Kremlja je potvrdio da vlasti u Rusiji vrlo dobro znaju ko stoji iza današnjeg napada na Krimski most, prilikom kojeg su dvije osobe izgubile život i oštećen je dio kolovoza.

Natalija i njen muž poginuli na Krimskom mostu, kćerka pukom srećom preživjela!

Natalija i njen muž poginuli na Krimskom mostu, kćerka pukom srećom preživjela!

"Znamo i zbog čega su pokušali da izvrše sabotažu mosta", rekao je Peskov i dodao da je vrlo važno obratiti pažnju na to da je jedna mlada porodica danas nastradala, dok je njihova ćerka zadobila teške povrede.

"Rusija će se odlučno boriti protiv toga da se nešto slično ponovi", poručio je on.

Kako je rekao, odgovor na današnji tragičan događaj je, u suštini, sprovođenje do kraja zadataka Specijalne vojne operacije i Moskva od toga neće odustati.

Pogledajte kako izgleda Krimski most nakon napada

Pogledajte kako izgleda Krimski most nakon napada

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obaviješten je o cijeloj situaciji, a u večernjim satima očekuje se da će održati i sastanak na ovu temu.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска