Њу Хемпшир

Почели предизбори у америчкој држави, Бајдена нема на листи

  • Извор: Агенције
  • 23.01.2024. 15:18

У америчкој савезној држави Њу Хемпшир почели су, и у Републиканској и у Демократској странци, предизбори за кандидате на предстојећим предсједничким изборима у САД.

На листићу Републиканске странке су имена 24 кандидата, укључујући бившег предсједника Доналда Трампа и Ники Хејли, док су на листићу Демократске странке имена 21 кандидата, укључујући Дина Филипса и Меријен Вилијамсон, али не и предсједника САД Џозефа Бајдена.

Иначе, демократске предизборе у Њу Хемпширу обиљежио је спор између званичника странке у тој држави и Демократског националног комитета у Вашингтону. 

Трамп увјерен да може да спријечи трећи свјетски рат

Трамп увјерен да може да спријечи трећи свјетски рат

Њу Хемпшир је обично први у америчком предизборном календару, али је ДНЦ промијенио редослијед да би Јужна Kаролина била прва, тврдећи да се тиме боље одражава разноликост земље.

Локални партијски званичници у Њу Хемпширу, међутим, одлучили су да ипак организују предизборе, због чега су из ДНЦ саопштили да неће признати њихове резултате, и да Бајден не буде на гласачком листићу.

Јужна Kаролина се прије четири године за Бајдена показала као талична, пошто је у тој држави успио да кампању преокрене у своју корист.

Иако Бајден није на гласачком листићу у Њу Хемпширу, његови сарадници водили су снажну кампању да бирачи масовно допишу његово име на листићима.

У Њу Хемпширу су одржани такозвани затворени предизбори, што значи да демократе и републиканци могу да гласају само на изборима своје странке, док такозвани независни бирачи, то јест они који нису повезани ни са једном страном, могу да се опредијеле за једну од њих, с тим што они чине скоро 40 одсто бирачког тијела те америчке државе, преноси "Њујорк Тајмс".

Трамп: Бајден је пријетња за америчку демократију, морамо да га извучемо из Бијеле куће

Трамп: Бајден је пријетња за америчку демократију, морамо да га извучемо из Бијеле куће

Предизбори се разликују од конкурса, какве је у Ајови 15. јануара одржала Републиканска странка, по томе што кокуси трају обично око сат времена и бирачи за то вријеме сједе у истој просторији и слушају кратке говоре присталица кандидата, прије него што им се подијеле листићи, које одмах заокруже и који се након тога броје на лицу мјеста.

На предизборима, с друге стране, бирачи се лично пријављују изборним радницима када стигну на мјесто за гласање, након чега на гласачком листићу у кабини тајно гласају заокруживањем или дописивањем имена кандидата. 

Додик: Бајден обмањује јавност, шири страх и призива рат

Додик: Бајден обмањује јавност, шири страх и призива рат

Предизборе организују власти у појединим државама, док кокусе организују странке.

Након предизбора у Њу Хемпширу, републиканци ће прогласити 11 делегата за предсједничке изборе, док демократе неће моћи да прогласе ниједног, због чега се њихови предизбори у Њу Хемпширу сматрају симболичним. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.