14. сазива

Почео Свекинески народни конгрес - Кина остварила главне циљеве за 2023. годину

  • Извор: Агенције
  • 05.03.2024. 07:19

Свекинески народни конгрес 14. сазива, национално законодавно тијело Кине, започео је данас засједање, на којем је премијер Ли Ћијанг, подносећи извјештај о раду владе, навео да је земља остварила своје главне циљеве економског и социјалног развоја за 2023. годину, упркос бројним потешкоћама и изазовима у земљи и иностранству.

Предсједник Кине Си Ђинпинг и други кинески лидери присуствовали су отварању засједања у Великој дворани народа, преноси Кинески међународни радио (ЦРИ).

Кинески премијер Ли поднио је извјештај о раду Владе у име Државног савјета на отварању засједања националне скупштине.

Трамп може на изборе у још једној држави

Трамп може на изборе у још једној држави

ЦРИ преноси да се у извјештају наводи да је кинески бруто домаћи производ порастао 5,2 одсто прошле године, што је Кину сврстало међу најбрже растуће велике економије на свијету.

Истиче се и да Кина има за циљ да постигне економски раст од пет одсто у 2024. години.

У 2023. години у Кини је, према извјештају, отворено 12,44 милиона радних мјеста у градовима, са просјечном стопом урбане незапослености од 5,2 одсто

Индекс потрошачких цијена порастао је 0,2 одсто.

Детаљи несреће код Котор Вароша: У судару камиона и корсе погинуо пензионисани полицајац

Детаљи несреће код Котор Вароша: У судару камиона и корсе погинуо пензионисани полицајац

Кина ће проширити домаћу потражњу и интегрисати стратегију повећања домаће тражње са напорима да продуби структурну реформу на страни понуде, наводи се у извјештају о раду Владе.

Додаје се да ће Кина промовисати стабилан раст потрошње и покренути политике за промовисање дигиталне, еколошке и здравствене потрошње.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: