Ohotsko more

Sudar brodova, poginula trojica japanskih ribara

  • 26.05.2021. 08:03

Najmanje tri člana japanskog ribarskog broda poginula su nakon sudara sa ruskim teretnim brodom sjeverno od japanskog ostrva Hokaido u Ohotskom moru, saopštili su zvaničnici.

 Japansko plovilo se prevrnulo nakon sudara. Ruski teretnjak spasio je pet članova posade, ali je nakon dolaska u luku Mombetsu potvrđena smrt troje ljudi, saopštio je portparol Vlade Japana Kacunobu Kato.

Televizija NHK identifikovala je japansko plovilo kao "Daihači Hoko Maru", brod težak 9,7 tona koji je stacioniran u Mombecuu, a teretnjak kao "AMUR" od 662 tone, registrovan u Nevelsku na ruskom ostrvu Sahalin, prenio je AP.

Sudar se dogodio oko 6.00 časova na oko 20 kilometara sjeverno od Mombetsua. "AMUR" je juče isplovio iz Sahalina i prevozio je rakove u japansku luku.

SUDAR BRODOVA DOGODIO SE ZBOG GUSTE MAGLE

Sudar ruskog trgovačkog broda "Amur" i japanskog ribarskog plovila "Daihači Hoko Maru" vjerovatno se dogodio zbog guste magle, izjavio je generalni konzul Rusije u gradu Saporo Sergej Marin.

On je za "Sputnjik" rekao da se sudar dogodio na liniji kontakta sa gustom maglom i da je moguće da se nije vidio mali ribarski brod.

Marin je, međutim, naglasio da ribarsko plovilo nije trebalo da bude na mjestu sudara, jer je predaleko od obale.

"Kapetan je ispravno postupio, u skladu sa svim instrukcijama: brod je odmah zaustavljen, izvršena je operacija spasavanja i svi su izvučeni iz vode", istakao je Marin.

Marin je napomenuo da su trojica ribara bila u besvjesnom stanju zbog hipotermije i da je to odmah prijavljeno japanskoj službi za bezbjednost na moru, ali da su preminuli kada je služba stigla.

Japansko plovilo se prevrnulo nakon sudara. Ruski teretnjak spasio je pet članova posade, ali je nakon dolaska u luku Mombecu potvrđena smrt troje ljudi.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.