Терористички напад

Погледајте како израелска жељезна купола уништава Хамасове ракете

  • Извор: Индекс
  • 09.10.2023. 10:41

Изралеска жељезна купола ноћас је пресрела десетине Хамасових ракета које су из Газе испаљене према Израелу.

Хамас је ноћас испалио на десетке ракета, а гађали су и аеродром у Тел Авиву.

Објављено је више снимака који показују да је жељезна купола ове ноћи био изразито ефикасан.

Шта је жељезна купола и зашто није била учинковита прије неколико дана

Жељезна купола је мобилни систем противаздушне одбране који функционише у свим временским условима. Односно, барем је тако предвиђено.

Оперативан је постао 2011. године. Како је прије неколико година објавио Блумберг у видеоприлогу о тој технологији, за развој је потрошено око 200 милиона долара. Али, ријеч је само о развоју, у цијели систем до данас је уложено пуно више новца. 

Ово је наводно човјек који је објавио напад Хамаса: Право име му мистерија

Ово је наводно човјек који је објавио напад Хамаса: Право име му мистерија

На тлу су постављена мобилна возила на којима се налазе ракете. Ријеч је о изразито мобилном систему који се у року од неколико сати може потпуно пребацити с једног мјеста на друго.

Жељезна купола претрпјела је критике након Хамасовог жестоког напада прије неколико дана. Хамас је до сада никад виђеном масовношћу ракета "прегазио" тај моћни израелски противваздушни систем. Кључни разлог за то је што израелска војска има на располагању (само) десет битница "купола".

Иранске власти одбациле оптужбе да су помогле Хамасов напад на Израел

Иранске власти одбациле оптужбе да су помогле Хамасов напад на Израел

Да је свих десет камиона имало по четири лансера, то би значило да су у тренутку почетка напада имале на располагању 800 пројектила Тамир. Међутим, најмање један камион окренут је према јужном Либанону како би бранила сјевер Израела, а вјеројатно је једна и на Голанској висоравни. Хамас тврди да је у првом валу напада лансирао више од 5000 ракета. Израелска војска прво је објавила да је лансирано око 2.500 ракета, но потом су тај број повећали на око 3500.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: