"Žuti prsluci"

Veliki broj policajaca pratiće protestante

  • 01.12.2018. 08:44

Francuske vlasti angažovale su više hiljada policajaca za praćenje novih protesta u Parizu zbog povećanja cijena goriva.

Duže od dvije sedmice demonstranti obučeni u žute prsluke blokiraju puteve širom Francuske zbog povećanja cijena goriva. 

Prije sedam dana više hiljada demonstranata, koji nemaju organizatora i uglavnom proteste zakazuju putem društvenih mreža, okupili su se u Parizu i pretvorili Šanzelize u borbenu zonu nakon sukoba sa policijom, koja je ispalila suzavac i upotrebila vodeni top. 

"Zabrinuti smo da će se manje grupe izgrednika koji nisu povezani sa žutim prslucima ubaciti među demonstrante radi sukoba sa bezbjednosnim snagama. Usljed jakih mjera obezbjeđenja na Šanzelizeu postoji strahovanje da će nasilnici otići u neki drugi dio grada", rekao je zvaničnik policijskog sindikata "Alternativ polis" Denis Žakob. 

Zvaničnici su izrazili očekivanje da će u Parizu biti oko 5.000 policajaca što je mnogo više od 3.000 koji su obezbjeđivali demonstracije prije sedam dana. Još oko 5.000 biće poslato širom zemlje radi praćenja drugih, sličnih demonstracija. 

Radnici gradskih službi postavili su juče metalne ograde i drvenu zaštitu na izloge restorana i butika duž Šanzelizea. Najpoznatija avenija u Parizu biće blokirana za saobraćaj. 

Širom Pariza za danas su zvanično zakazana tri protesta, uključujući i žute prsluke. Sindikati protestuju zbog nezaposlenosti, a druge demonstracije su zakazane i protiv rasizma.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина