Премијер изјавио

Пољска јача заштиту источне границе

  • Извор: СРНА
  • 11.05.2024. 13:06

Пољски премијер Доналд Туск изјавио је да Пољска наставља јачање источне границе, пошто се земља суочава са растућим "хибридним ратом" у вези са илегалном миграцијом из Бјелорусије.

Туск није изнио детаље о планираним акцијама, нити о средствима која ће бити издвојена, али је рекао да, када је у питању безбједност Пољске, "неће бити ограничења".

"Пољско-бјелоруска граница је јединствено мјесто због притиска илегалне миграције. У ствари, имамо посла са напредујућим хибридним ратом", рекао је премијер током обиласка границе и сусрета са војницима и стражарима.

Он је додао да нема сумње да "земља са све агресивнијим намјерама према Пољској, као што је Бјелорусија, учествује у организовању ове праксе на пољској граници".

Туск је рекао да ће нова утврђења бити дуж "цијеле источне границе" и да би могла да захвате и Украјину и Русију, али није изнио детаље.

Претходна влада Пољске и ЕУ оптужили су Бјелорусију 2021. године да је организовала проток миграната да би извршила притисак на Унију због санкција које је Брисел увео Минску. Бјелорусија је негирала оптужбе.

Од тада су настављени покушаји преласка границе, а бројеви варирају у зависности од временских прилика. Пољски граничари наводе да се тренутно дневно дешава око 300 покушаја илегалног преласка.

Претходна Влада подигла је ограду на пољско-бјелоруској граници у дужини од преко 180 километара и висине 5,5 метара да би се заштитила од илегалних миграција. Заштита је допуњена системом камера и сензора који надгледају границу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: