Премијер изјавио

Пољска јача заштиту источне границе

 • Извор: СРНА
 • 11.05.2024. 13:06

Пољски премијер Доналд Туск изјавио је да Пољска наставља јачање источне границе, пошто се земља суочава са растућим "хибридним ратом" у вези са илегалном миграцијом из Бјелорусије.

Туск није изнио детаље о планираним акцијама, нити о средствима која ће бити издвојена, али је рекао да, када је у питању безбједност Пољске, "неће бити ограничења".

"Пољско-бјелоруска граница је јединствено мјесто због притиска илегалне миграције. У ствари, имамо посла са напредујућим хибридним ратом", рекао је премијер током обиласка границе и сусрета са војницима и стражарима.

Он је додао да нема сумње да "земља са све агресивнијим намјерама према Пољској, као што је Бјелорусија, учествује у организовању ове праксе на пољској граници".

Туск је рекао да ће нова утврђења бити дуж "цијеле источне границе" и да би могла да захвате и Украјину и Русију, али није изнио детаље.

Претходна влада Пољске и ЕУ оптужили су Бјелорусију 2021. године да је организовала проток миграната да би извршила притисак на Унију због санкција које је Брисел увео Минску. Бјелорусија је негирала оптужбе.

Од тада су настављени покушаји преласка границе, а бројеви варирају у зависности од временских прилика. Пољски граничари наводе да се тренутно дневно дешава око 300 покушаја илегалног преласка.

Претходна Влада подигла је ограду на пољско-бјелоруској граници у дужини од преко 180 километара и висине 5,5 метара да би се заштитила од илегалних миграција. Заштита је допуњена системом камера и сензора који надгледају границу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

  '‘Путуј, пробај, заволи (Р)