Kritike za vladu

Poljska uvela registar koji od doktora zahtjeva da prijave svaku trudnoću

  • Izvor: klix.ba
  • 07.06.2022.10:24

Poljska vlada suočava se s kritikama zbog nove odredbe koja zahtijeva od doktora da bilježe svaku trudnoću u zemlji. Poljska je ranije uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja, a sada postoje strahovi da će životi žena biti pod potpunom kontrolom države.

Prema naredbi ministra zdravstva Adama Niedzielskog, doktori sada moraju bilježiti podatke o trudnoći, uključujući sve prošle ili trenutne bolesti, doktorske posjete, tretmane i krvnu grupu.

Poljska vlada kaže da su podaci o javnom zdravstvu slijedili preporuke EU i da će medicinskim radnicima omogućiti da pomognu pacijentima u Poljskoj i inostranstvu.

Opozicioni poslanici kažu da bi ovaj registar mogao biti "novo oruđe represije" nad ženama koje ima za cilj otkriti moguće ilegalne pobačaje. Registru može pristupiti i kancelarija poljskog tužilaštva.

Liberalna poslanica Kamila Gasiuk-Pihovic rekla je novinarima da bi popis podataka mogao dovesti do progona i kontrolisanja Poljakinja.

Nova mjera mogla bi dovesti do toga da mnoge Poljakinje traže privatni tretman ili putuju u inostranstvo, čak i radi prenatalne brige.

Prema strogoj zakonskoj reformi iz 2020., Poljakinje mogu tražiti pobačaj samo ako postoji ozbiljan rizik za zdravlje majke ili ako je trudnoća posljedica silovanja ili incesta.

Posljednjih mjeseci najmanje dvije žene umrle su u poljskim bolnicama nakon što su ljekari odgodili vađenje fetusa, čak i kada mu je dijagnostifikovana teška bolest.

Vladini planovi za prijavu trudnica koje su viđene kako piju ili puše povučeni su nakon rasprostranjenih demonstracija.


Tagovi: