Gabriel Abutbul Alon

Pomogao u otmici dječaka, jedinog preživjelog u padu žičare: - uhapšen na Kipru

  • Izvor: Agencije
  • 26.11.2021.15:50

Gabriel Abutbul Alon, Izraelac osumnjičen da je pomagao u navodnoj otmici šestogodišnjeg dječaka Ejtana Birana koji je preživio pad žičare u Italiji, uhapšen je na Kipru.

Alon je optužen da je vozio automobil kojim je Biran prebačen preko italijanske granice do švajcarskog grada Lugana i organizovao privatni avion koji ga je odatle dovezao do Tel Aviva, prenio je britanski list "Gardijan".

On je uhapšen u Limasolu nakon što su mu ušli u trag putem lokacijskog uređaja za praćenje njegovog mobilnog telefona, pod optužbom za kidnapovanje, otmicu i sekvestraciju maloljetnika u inostranstvu.

Italijanska policija izdala je međunarodnu potjernicu za Alonom, bivšim vojnikom i Ejtanovim djedom Šmuelom Pelegom, nakon što je dijete odvedeno iz njegove kuće u blizini grada Pavie na sjeveru Italije 11. septembra.

Biran je u padu žičare u sjevernoj Italiji izgubio roditelje, koji su bili izraelski državljani i živjeli su u Italiji, svog dvogodišnjeg brata i prabaku i pradeku po majci.

On je bio upleten u bitku za starateljstvo između rođaka u Italiji i Izraelu nakon što je italijanski sud odobrio privremeno starateljstvo njegovoj tetki po ocu Aji Biran-Nirko u Paviji ubrzo nakon tragedije.

Biran, koji je u nesreći zadobio povrede glave i nogu, otišao je da živi kod tetke nakon što je otpušten iz bolnice u junu i trebalo je da krene u školu dva dana nakon navodne otmice.

Sudija u Tel Avivu je prošlog mjeseca presudio da dijete mora da bude vraćeno u Italiju i naložio je Pelegu da plati oko 18.000 evra troškova i sudskih troškova.

Presuda je kasnije obustavljena dok su njegovi rođaci u Izraelu odlučivali da li će se žaliti na odluku ili ne.

Ejtan je rođen u Izraelu, ali je živio u Italiji nakon što je napunio mjesec dana.

Njegovi rođaci po ocu su tvrdili da je odveden protiv njihove želje i odmah su podnijeli žalbu za njegov povratak u Italiju.

Peleg je tvrdio da je djelovao u najboljem interesu dječaka.