Dolazak nove administracije

Pompeo pojačava tim: Kiron Skiner imenovana za direktorku za planiranje politike

  • 04.09.2018. 10:37

Državni sekretar Majk Pompeo imenovao je stručnjaka za nacionalnu bezbjednost Kiron Skiner u četvrtak kao direktorku za planiranje politike, zvaničnika koji rukovodi Odjeljenjem analitičkog tima.

To je signal da se Pompeo vraća u red kako država posluje, ali i da je ozbiljan u vezi sa implementacijom strategije nacionalne bezbjednosti Donalda Trumpa "Amerika prva", piše DailySignal.

Kiron Skiner rukovodi Institutom za politiku i strategiju univerziteta "Carnegie Mellon", a takođe je za međunarodne odnose i politiku na privatnom univerzitetu za istraživanje u Pitsburgu. Ona je i istraživač u kalifornijskoj "Hoover Instituciji".

Skiner mijenja Brajana Kuka, koji će voditi implementaciju kampanje pritiska Trampove administracije na Iran. Imenovanje Hoka ima smisla zato što je u pitanju "čovjek države" po pitanju Iranu, a Iran je prioritet administracije.

Međutim, smjena takođe signalizira novu fazu u tome kako Stejt department obavlja državne poslove. Pošto su gornji politički članovi bili tako tanki, odjeljenje poznato "kao osoblje za planiranje politika" bila je neuobičajeno operativna u posljednjih 17 mjeseci, vodeći pregovaračke i političke napore koji su obično vršili viši diplomati.

Pompeo je učinio prioritet da se visoke funkcije popune iskusnim i starijim diplomatama, koristeći osoblje za planiranje politike za važan rad kroz koji način će država riješiti dugoročne izazove i sljedeće korake u napretku inostrane politike Trumpa.

Ono što najviše govori o imenovanju Skinerove jeste to što je to nekonvencionalan izbor. Ovo pokazuje šta će Pompeo dobiti ovim što će postati "nova konvencije, nekonvencionalnog savremenog svijeta".

"Provođenje državnih poslova više ne može da se stavi u izolovani svijet ambasada i prostorija za sastanke. Moderna diplomatija pliva u vještačkoj pijaci kojoj je isto toliko bitan uticaj novih tehnologija, kao što su vještačka inteligencija i internet stvari, kao i velika strateška nadmetanja, kao što se tiče pregovaranja o ugovorima i konzularnim poslovima.

57-šnja Skiner, je vodila najsavremenije tehnološke projekte na glavnim univerzitetima, služila je Odboru za politiku odbrane (koji savjetuje Pentagon). Izborom nje, Pompeo pokazuje šta dobija.

Skiner je dobra za Pompeovu ekipu. Ona je veliki mislilac. Iako je ona možda manje poznato ime ljudima u spoljnopolitičkim krugovima, ona je dobro poznata u krugovima nacionalne bezbjednosti i tehnologije. Ona će biti jak most između svih stvari na mreži, bezbjednosti i diplomatije.

Ona je takođe neko ko će pomoći u povezivanju "plemena" u administraciji Tramp i ima dugogodišnje veze u konzervativnoj zajednici.

Ona je služila u predsjedničkom timu za tranziciju. Definitivno ima povjerenje predsjednika i snažne odnose
sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom. Služila je i kao savjetnik za spoljnu politiku u kampanjama Džordža V. Buša i Njut Griniča. Poznato je da je blizu bivšeg državnog sekretara Kondolize Rajs.

Pored dugog niza akademskih priznanja i akreditacija, kao i iskustva u radu sa vladom i privatnim sektorom,ono što je ključno o Skinervoj jeste da ona razumije Trumpovu spoljnu politiku. Na početku je bila jedna od rijetkih akademaca koji su cijenili popularnu moć poruke Trump, uključujući i onu iz spoljne politike.

Pisala je u časopisu Forbs o Trumpovoj doktrini, četiri mjeseca prije izbora 2016. godine, te je istakla:

""Ići dalje od ove retorike i čuti objašnjenje Trumpa o politici "Amerika prva": 

"Svijet je najmirniji i najprosperentniji kada je Amerika najjača. Amerika će nastaviti i nastaviti zauvijek igra ulogu mirovnjaka. Uvijek ćemo pomoći da spasemo živote i čovječanstvo, ali da bismo igrali ulogu, moramo ponovo da ojača Ameriku. "

Da li postoji neka zemlja osim Sjedinjenih Američkih Država koju bi većina Amerikanaca željela da vidi kao organizatora međunarodnog sistema?

Pored njegove politički nekoretkne retorike, Trump se čini poput radikala spoljne politike, jer on mijenja dugovječnim principe. Jedan od takvih principa jeste da Kina ne treba direktno da se preuzima. Ipak, Trump kaže da Sjedinjene Države ne mogu biti vojne snage kada je ekonomski slaba, američka ekonomska poteškoća ima mnogo veze sa kineskim "napadom na američke poslove i bogatstvo"", napisala je tada Skinerova.

Sa izvanrednim konzervativnim i akademskim akreditacijama, Skiner ima potencijal da pomogne Trampu da usmjeri spoljnu politiku filozofski principima i pogledu na svijet predsjednika Ronalda Regana.

Regan je bio predmet mnogih akademskih radova Skinerove u "Hoover Instituciji". Sa Anelisom i Martinom Andersonom uredila je bestseler knjigu "Reagan u svojoj ruci: pisma Ronalda Reagana koji je otkrio svoju revolucionarnu viziju za Ameriku", kao i "Reagan: život u pisama". 

Ona je napisala i "Strategija kampanje: lekcije od Ronalda Regana i Borisa Jeljcina", prenosi The DailySignal.

Тагови: