Generacijska tradicija

Porodica Lakić godinama živi od poljoprivrede

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2022. 19:26

Nikola je agronom i četvrta generacija u porodici Lakić koji je nastavio tradiciju uzgoja povrća. To im je godinama glavni izbor prihoda.

Ono što je naučio na fakultetu odlučio je da primjeni na porodičnom imanju. Kaže - nije lako biti poljoprivrednik, naročito sada. 

"Ova poskupljenja to je sad sve skuplje dva do dva i po puta. Naša cijena koštanja sigurno ide znatno gore, cijena koštanja gotovog luka, kupusa, lubenice to tržište u maloprodaji neće moći da isprati, mi smo toga svjesni, robe će biti dovoljno. Međutim država nam je dala tu podršku interventnu", kaže Nikola Lakić, poljoprivrednik.

Lakiće je danas obišao i ministar poljoprivrede. Boris Pašalić kaže Nikola je primjer uspješnog proizođača. Ministarstvo se, kaže, trudi da pomogne. U kriznim vremenima, kaže Pašalić, najbolje se vidi koliko je poljoprivreda važna. 

"Mjere koje smo kreirali u zadnjih nekoliko godina on uspješno koristi, mehanizacija koja je nabavljena je podržana od strane ministarstva odnosno vlade i svi proizvođači koji su investirali u protekle četiri godine investirali na farmi ne samo kada je u pitanju nabavka mehanizacije", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede.

Iz kompenzacionog i agrarnog fonda za proizvođače su takođe uložena značajna stredstva. Svaka pomoć je dobrodošla.

"Evo što se tiče samih povrtara oni su, isplaćeno je iz redovnih sredstava prošle godine milion i osamsto i ove godine smo upravo zbog toga iz kompenzacionog fonda izdvojili milion i osamsto ponovo", kaže Predrag Sladojević, v.d. direktora Agencije za agrarna plaćanja.

Lakići svoje povrće uzgajaju na 12 hektara plodne zemlje. Najviše se  proizvodi luk, lubenica, kupus i zelena salata. Nedostatak radne snege predstavlja im problem pa je podrška ministarstva kažu veoma značajna jer subvencionišu nabavku mehanizacije.

Тагови: