Ukrajina

Porošenko moli NATO da pošalje brodove u Azovsko more 

  • 29.11.2018. 08:16

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je članice NATO saveza da pošalju brodove u Azovsko more, nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska plovila nedaleko od Krima.

Porošenko je u intervjuu njemačkom "Bildu" rekao da je Njemačka jedan od najbližih saveznika Ukrajine i da se u Kijevu nadaju da su "NATO države spremne da pošalju mornaričke brodove u Azovsko more da bi podržale Ukrajinu i pružile sigurnost". 

NATO je partner Ukrajine, ali ova zemlja nije njegova članica. Alijansa je ranije pozvala Rusiju da oslobodi brodove i njihove posade i napomenula da "stoji uz Ukrajinu", prenijela je agencija DPA. 

Porošenko je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da sebe vidi kao "ruskog cara", a Ukrajinu kao rusku koloniju. 

"Jedini jezik koji on razumije je solidarnost zapadnog svijeta", rekao je Porošenko i pozvao na uvođenje novih sankcija protiv Moskve. 

On je dodao da postoje dokazi koji sugerišu da Rusija planira novu kopnenu ofanzivu protiv Ukrajine i da je Kijev pokazao svojim partnerima satelitske snimke koji to potvrđuju. 

Moskva je ranije saopštila da su ukrajinski brodovi narušili državnu granicu Rusije i ignorisali upozorenja da prekinu opasne manevre prije neo što su zaplijenjeni. 

Putin je opisao događaj na ulazu u Kerčki moreuz kao manju epizodu na granici koju je orkestrovao Porošenko zbog slabog rejtinga uoči izbora u Ukrajini sljedeće godine.