Берлин

Порука из Њемачке: Европа се мора наоружати, остало нам је мање од 10 година

  • Извор: Индекс
  • 16.12.2023. 08:22

С помјерањем фокуса европског сигурносног савезника Сједињених Држава на Индо-Пацифик, Европа мора брзо осигурати бољу одбрану јер би се нове војне пријетње могле појавити до краја деценије, рекао је њемачки министар обране.

Русија је знатно повећала производњу оружја ради инвазије на Украјину, а пријети и балтичким државама, Грузији и Молдавији, рекао је Борис Писторијус у интервјуу за "Велт ам Сонтаг".

У међувремену ће Сједињене Државе вјероватно смањити свој војни ангажман у Европи како се више окрећу Индо-Пацифику.

"Ми Европљани морамо се више ангажовати како бисмо осигурали безбједност на властитом континенту", рекао је Писторијус, напомињући да ће регији требати времена да повећа властиту производњу оружја.

"Имамо око 5-8 година да ухватимо корак -  у смислу оружаних снага, индустрије и друштва", рекао је.


У помфриту пронашла покварен зуб

У помфриту пронашла покварен зуб

"Европи је јасно да ће такође можда морати надокнадити америчку помоћ Украјини ако Вашингтон не успије договорити ново финансирање", додао је.

Избор нове пољске владе која је више наклоњена Европи сада би требао омогућити Вејмарском троуглу Берлина, Париза и Варшаве да више развију војну сурадњу, додао је.

"Морамо смислити како се најбоље поставити на источном крилу на темељу одбрамбених планова НАТО", рекао је, истичући да сљедеће године жели отпутовати што је прије могуће у Пољску.

Писторијус је рекао да за сада није предвидио да ће њемачка војска поновити мисије тако велике као оне које су проводиле у Авганистану и Малију.


Занимљиво откриће у свемиру збунило астрономе

Занимљиво откриће у свемиру збунило астрономе

У Авганистану је њемачка војска водила прве копнене битке од краја Другог свјетског рата.

"Али мале мисије, посебно у подручју војног савјетовања или сарадње и са земљама које не дијеле нужно наше вриједности, бит ће битне", рекао је.

"Алтернатива би била да немамо више никаквих контаката с тим земљама и да их једноставно препустимо Русима и Кинезима, а то би било врло опасно", закључио је, преноси "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: