Traže da se izvrši revizija

Poslanici: Potrebne dodatne mjere bezbjednosti u Bundestagu

  • Извор: СРНА
  • 09.12.2022. 08:40

Poslanici Donjeg doma njemačkog parlamenta traže da se izvrši revizija bezbjednosnih mjera u Bundestagu nakon što su vlasti uhapsile pripadnike organizacije krajnje desnice "Građani Rajha" za koje navode da su pripremali nasilno preuzimanje kontrole nad državom.

Poslanik iz stranke Zelenih Konstantin fon Noc, koji je predstavajući komiteta zaduženog za nadzor obavještajnih službi, izjavio je da bezbjednosne mjere Bundestaga ne predviđaju da "neprijatelji Ustava" budu birani u saziv parlamenta.

"Moramo ojačati koncept zaštite Bundestaga, a da pri tome ne narušimo svakodnevni život demokratski izabranih poslanika", naglasio je Fon Noc.

Njemačke vlasti juče su odredile pritvor za 23 osobe radi ispitivanja u sklopu istrage o aktivnostima grupe. Među privedenima je nekadašnji poslanik stranke krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD).

AfD je osudio napore organizacije krajnje desnice i izrazio povjerenje u sposobnost vlasti da brzo razjasne situaciju.

Istražioci su saopštili da je grupa, od kojih su brojni članovi "Građana Rajha", planirala da postavi aristokratu Hajnriha Trinaestog princa Rojsa za lidera nove države. Nađeni su dokazi da su pojedini pripadnici planirali upad u njemački parlament i zarobljavanje poslanika.

Članovi "Građana Rajha" ne priznaju modernu Njemačku za legitimnu državu. Neki od njih su posvećeni postojanju imperije, dok su pojedini prihvatili nacističke ideje i vojnu okupaciju.

Potpredsjednik Bundestaga Katrin Gering Ekhart rekla je da će za Donji dom parlamenta biti pažljivo razmatrane mjere bezbjednosti koje treba usvojiti.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.