Пољска

Посланици ухапшени у предсједничкој палати

  • Извор: СРНА
  • 09.01.2024. 22:20

Два пољска посланика којима је суд наложио да иду у затвор ухапшена су у предсједничкој палати, јавили су локални медији.

Ухапшени су посланик Маријуш Камински, који је осуђен за злоупотребу положаја на позицији шефа пољског Централног бироа за борбу против корупције, те његов замјеник Мациеј Васик.

Хапшењем је ескалирао сукоб између шефа државе Анжеја Дуде и нове проевропске Владе премијера Доналда Туска.

Туск је раније оптужио Дуду за ометање правде након што су се двојица посланика појавила у палати, што је навело полицију да их потражи у аутомобилима који су излазили из комплекса.

Дуда је 2015. године помиловао Каминског, неколико седмица након што је на власт дошла националистичка странка ПиС. Помиловање је омогућило Каминском да постане министар унутрашњих послова.

И Камински и Васик су из странке ПиС.

Адвокати су довели у питање право Дуде да помилује Каминског прије него што је жалбени суд донио коначну пресуду. Врховни суд је прошле године објавио да би случај требало поново да се отвори.

Камински и Васик, његов замјеник у Министарству унутрашњих послова, осуђени су прошлог мјесеца на двије године затвора због злоупотребе положаја.

Пољски суд је објавио да два члана бивше Владе треба да иду у затвор.


Пратите нас и путем Вибера