Pariz

Poslije 100 godina moći će da se pliva u Seni

  • Извор: СРНА
  • 25.07.2023. 11:20

U Parizu je u toku završna faza čišćenja istorijskih razmjera rijeke Sene, čime će biti omogućeno da nakon vijeka budu organizovana plivačka i ronilačka takmičenja.

BBC podsjeća da je do Olimpijskih igara u Parizu ostalo još godinu dana i da su zbog toga gradske vlasti ubrzale pripreme prijestonice.

Plivanje u Seni zabranjeno je prije 100 godina zbog prljavštine, a zahvaljujući projektu vrijednom 1,6 milijardi evra neće biti omogućeno samo takmičenje na Igrama, već i tri plivačka nadmetanja 2025. godine.

Ogromna morska zmija isplivala na obalu, stručnjaci upozorili posjetioce

Ogromna morska zmija isplivala na obalu, stručnjaci upozorili posjetioce

"Kada ljudi budu vidjeli da sportisti plivaju u Seni bez bojazni po zdravlje i sami će biti uvjereni da ponovo uđu u rijeku", izjavio je zamjenik gradonačelnika Pariza Pjer Rabadan.

Tokom šezdesetih godina prošlog vijeka u Seni su postojale samo tri vrste ribe.

Jedan od glavnih problema bio je "jedan sistem" kanalizacione infrastrukture u koji se sliva voda iz kuhinja i kupatila. U Parizu postoji sistem kanala kojim voda odlazi do centara za preradu, ali prilikom jake kiše sistem je preplavljen i sve se sliva u Senu.

Pucnjava u Beogradu: Ranjena jedna osoba

Pucnjava u Beogradu: Ranjena jedna osoba

Poboljšanja izvršena proteklih 20 godina već su dovela do naglog smanjenja bakterija u rijeci.

Rješenje je bila izgradnja ogromnog podzemnog rezervoara za vodu tokom jakih kiša. Sa površine sve izgleda kao normalno gradilište, ali pod zemljom je ogroman cilindričan prostor dubok 34 metra i širok 50 metara, što je jednako zapremini 20 olimpijskih bazena.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм