Kina

Poziv na nastavak razgovora sa Bajdenovom administracijom

  • 07.12.2020. 11:26

Šef kineske diplomatije Vang Ji pozvao je na nastavak razgovora sa novom administracijom izabranog predsjednika SAD DŽozefa Bajdena povodom nastavka pogoršanja odnosa dvije najveće svjetske ekonomije.

Odnosi Pekinga i Vašingtona pogoršani su zbog brojnih pitanja, od trgovine i stanja u vezi sa ljudskim pravima u Kini do ekspanzionističkih ambicija Pekinga u Južnom kineskom moru.

"Moramo da težimo ka ponovnom započinjanju dijaloga, vraćanju na pravi put i obnovi međusobnog povjerenja u narednoj fazi odnosa Kine i SAD", rekao je Vang Ji.

Komentari ministra spoljnih poslova Kine uslijedili su nekoliko dana nakon što su SAD uvele ograničenja za putovanja članovima kineske Komunističke partije zbog navodnog kršenja ljudskih prava u kineskoj autonomnoj oblasti Sinkjang.

Agencija "Blumberg" objavila je danas da se očekuju nove sankcije Kini, jer SAD planiraju da uvedu restriktivne mjere desetini zvaničnika zbog uloge u diskvalifikovanju prodemokratskih poslanika u Hong Kongu.

Vang Ji smatra da je potrebno da strane rade na "proširenju opšte saglasnosti i saradnje", javio je AFP.

Kineski ministar naglasio je da se problemi ne mogu smjesta riješiti, te da zbog toga Kina i SAD moraju da zadrže konstruktivan stav kako bi izbjegli dodatne eskalacije u bilateralnim odnosima.

Bajden bi trebao zvanično da preuzme dužnost predsjednika SAD 20. januara i očekuje se da bude odmjereniji u odnosu na odlazećeg predsjednika Amerike Donalda Trampa, koji je započeo trgovinski rat sa Kinom, te da ponovo poveže oslabljene saveze na globalnoj sceni.

Međutim, on je američkim medijima rekao da će za sada, kada se preseli u Ovalnu kancelariju, zadržati carine koje je Tramp uveo Kini .

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)