Zabrinutost

Poznati kanali u Veneciji presušili

  • Извор: Аваз
  • 21.02.2023. 08:11

Suvo zimsko vrijeme koje traje već nekoliko sedmica izazvalo je zabrinutost da Italiju očekuje nova suša. Čak su i svjetski poznati kanali u Veneciji već presušili.

Prošlog ljeta Italiju je pogodila velika suša, a prognoze nisu optimistične ni za ovu godinu. Prije svega jer je u Alpama palo manje od polovine uobičajne količine snijega, navode naučnici i organizacije za zaštitu okoline.

Upozorenja su objavljena u trenutku kada je nivo mora u Veneciji, koju obično najviše muče poplave, neuobičajno niska pa gondole, vodeni taksiji i hitna pomoć ne mogu ploviti po slavnim kanalima.

Probleme u Veneciji objašnjava se kombinacijom faktora kao što su izostanak kiše, visoka vlažnost vazduha, puni Mjesec i morske struje.

Italijanskim rijekama i jezerima ozbiljno manjka vode, objavila je juče organizacija za zaštitu okoline Legambiente, skrećući pažnju naročito na sjever zemlje.

Rijeka Po, najduža u zemlji, ima 61 odsto manje vode od uobičajene količine u ovo vrijeme godine, po saopštenju organizacije.

Italija je prošlog jula proglasila vanredno stanje u područjima oko rijeke Po, na koju otpada oko trećine poljoprivredne proizvodnje, a pogođena je bila najgorom sušom u 70 godina.

"Imamo deficit vode koji se razvija od zime 2020/21 - rekao je stručnjak za klimu Masimilijano Paskvi iz italijanskog instituta za naučna istraživanja CNR za "Corriere della Sera".

Potom je dodao:

"Treba nam 50 dana kiše."

Vodostaj jezera Garda na sjeveru Italije pao je na rekordno nizak nivo pa se do malenog ostrva San Biagio na jezeru može doći suvim putem, prenosi "Avaz".

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм