Русија

Православна гимназија у центру Москве: Већ три деценије на најбољи могући начин образује нова покољења

  • Извор: АТВ
  • 22.12.2023. 20:01

Само срце Москве, двориште женског манастира Марте и Марије и православна Јелизаветинска гимназија. Чини се да нема љепшег мјеста за школу која се већ три деценије труди да на најбољи могући начин образује нова покољења – бринући се за њихову духовност и класична знања.

У школи смо се нашли у најбољем тренутку – тренутку одржавања литургије. Њој присуствују сви, и ђаци и наставници. 

Гимназију смо посјетили и у најљепше доба године. Ушушкана у гомилама снијега и скривена од уличне буке. Учионице и ходници пуни су шаренила и граје, током одмора.

На часовима, ипак, влада дисциплина. Ред знају и најмлађи.

"Омиљени предмет ми је математика. Највише ми се још свиђају наставници, моји другари и часови", каже Алиса (8).

"Свиђају ми се наставници, што имам много другара, могу да се упознам са њима и што су велике учионице. - Који је твој омиљени предмет? Руски језик, каже Марија (8).

"Свиђају ми се свечаности, јер на крају сваке четири године добијамо награде. Свиђа ми се када правимо неке празнике, као што је пијаца", рекла је Василиса (8).

А одличан примјер су им најстарији. Колико су разборити и пуни знања и циљева, увјерили смо се и сами.

"Ја сам љубитељ хуманистичких дисциплина. Моје најомиљеније науке су историја и књижевност, свиђа ми се и енглески језик и науке општег знања. Такође, постоји велики интерес што се тиче физике, хемије. Занимљиво је да ти постајеш буквално дио система и јако, јако те занима било која тема коју ти предају. Веома се поносим нашим наставницима", прича Данил (17).

Ученици се уписују у школу са 6 година, а завршавају када напуне 18. Циљ православне гимназије је био спојити савремене прилике, православље и аристократску љепоту, направити такву школу гдје би свима било добро, и онима који  подучавају и онима који уче.

"Други задатак је био да школа буде православна, јер је то раније било немогуће. Ми смо 70 година живјели у глади атеизма. А трећи задатак је био испунити све естетиком и љепотом. Јер, мислим да је спољашњост одраз унутрашњег и немогуће је одгајати дијете у хладној атмосфери бетонских зидова", објашњава Ина Царјова, замјеник директора Јелизаветинске гимназије у Москви.

А Јелизаветинска гимназија је заиста далеко од сурових бетонских зидова. Здање школе је из 19. вијека и налази се у комплексу који симболизује духовност и аристократију царске породице Романов. Манастир Свете Марте и Марије је споменик културе, живописали су га најбољи иконописци и умјетници тога доба.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.