Desničarski pokušaj završen neuspjehom

Predsjednički izbori u Italiji u ćorsokaku

  • Извор: Танјуг
  • 28.01.2022. 22:38

Predsjednički izbori u Italiji zapali su danas u ćorsokak nakon što je pokušaj partija desnog centra da nametne svog kandidata završio neuspjehom, a odnosi između glavnih političkih blokova dodatno su zakomplikovani.

Parlament od ponedjeljka bezuspješno glasa za izbor nasljednika odlazećeg predsjednika Serđa Matarele, prenio je Rojters.

Blok desnog centra, uključujući Forca Italiju i Ligu, rekao je svojim poslanicima da glasaju za konzervativnu predsjednicu Senata Elizabetu Kazelati, umjesto da traže kandidata koji bi imao širu podršku.

Taj potez se završio loše, a Kazelati je dobila samo 382 glasa podrške od 1.009 parlamentaraca i regionalnih delegata koji su imali pravo glasa, što je daleko manje od 505 potrebnih za pobjedu.

Iznenađene kritikom i uz međusobne optužbe, stranke desnog centra bile su uzdržane na današnjim izborima, dok lijevi centar nije predložio novog kandidata, što znači da će i šesti krug glasanja biti završen neuspjehom.

Desničarska Liga i partija desnog centra Forca Italija saopštile su da će obje biti uzdržane na izborima, dok je lijevi centar rekao da će njeni poslanici ubaciti prazne listiće.

"Stiče se utisak da su pokušali da nas podijele, maštovitim idejama, umjesto da pronađu rješenje za zemlju", rekao je Enriko Leta, lider glavne grupe lijevog centra, Demokratske partije (PD).

Neuspjeh u pronalaženju konsenzusa zatrovao je političku atmosferu, sa potencijalno opasnim possljedicama po stabilnost široke koalicije koja podržava vladu premijera Marija Dragija.

Dragi, koji je i sam kandidat za šefa države, nagovijestio je da možda neće biti voljan da ostane premijer ako se njegova vladajuća koalicija podijeli zbog predsjedničkih izbora.

Demokratska stranka lijevog centra, takođe, je navela da će se povući iz vlade ako ne bude uključena u izbor predsjednika.

Nemogućnost da izaberu novog predsjednika mogao bi na kraju da otvori put ka drugom mandatu za Matarelu, iako je odlazeći predsjednik, koji ima 80 godina, to isključio.

Dva člana vlade izjavila su Rojtersu juče da postoji velika mogućnost njegovoh reizbora.

Pored Dragija i Matarele, kandidati za predsjednika su i Elizabeta Beloni, karijerni diplomata koja se nalazi na čelu tajnih službi i Sabino Kaseze, 86-godišnji bivši sudija Ustavnog suda.

Među mogućim kandidatima su i bivši predsjednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kazini, bivši premijer Ðulijano Amato i ministarka pravde Marta Kartabija, koja je ranije predsjedavala Ustavnim sudom.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.