Andžej Duda

Predsjednik Poljske: PVO nije uspio da presretne ukrajinsku raketu

  • Извор: Sputnjik
  • 18.11.2022. 12:44

Protivvazduhoplovna odbrana Poljske nije imala mogućnosti da obori ukrajinsku raketu koja je pala na njenu teritoriju, saopštio je poljski predsjednik Andžej Duda.

- Pala je raketa. Šest kilometara od naše granice, u polje, ali ipak na našoj teritoriji. Da li smo uspjeli da je presretnemo? Ne. To je istina. Nijedna zemlja na svijetu nema takav odbrambeni sistem koji bi zaštitio cijelu teritoriju zemlje, posebno na tako maloj udaljenosti od granice, ako tamo nema strateških objekata - rekao je Duda tokom kongresa u Žešovu, prenijela je Poljska televizija.

Kako je dodao, pad ukrajinske rakete, usljed koga je živote izgubilo dvoje ljudi, bio je "nesrećan slučaj".

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dvije rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dvije osobe poginule.

Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje. Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD, a zatim je američki predsjednik DŽozef Bajden saopštio da prema preliminarnim informacijama nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem.

Fotografije objavljene u Poljskoj sa mjesta incidenta u Pševodovu nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300, istakli su u Ministarstvu.

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg izjavio je u srijedu da Alijansa nema dokaza da je pad rakete u Poljsku rezultat namjernih dejstava.

Тагови: