Burno u ostrvskoj državi

Predsjednik Šri Lanke nakon protesta prihvatio da podnese ostavku

  • Извор: Агенције
  • 10.07.2022. 08:47

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa prihvatio je da podnese ostavku nakon dramatičnog dana u Šri Lanci i protesta koji su rezultirali provaljivanjem demonstranata u privatnu kuću i rezidenciju predsjednika, te spaljivanjem kuće.

U poruci objavljenoj preko portparola parlamenta, predsjednik je rekao da će 13. jula odstupiti sa funkcije kako bi osigurao miran transfer vlasti.

Ostavka predsjednika predstavlja istorijsku pobjedu za demonstrante koji su već mjesecima pozivali na njegovu ostavku dok se država borila sa najvećom ekonomskom krizom u nekoliko generacija. U subotu je u protestima protiv predsjednika i premijera učestvovalo više desetina hiljada stanovnika Šri Lanke.

Ranije je i premijer Ranil Vikremesinge objavio da će podnijeti ostavku nakon razgovora sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Postignut je sporazum je da se formira nova vlada u koju će ući predstavnici svih stranaka u Šri Lanci.

Na ulicama prijestonice Šri Lanke jutros je mirno nakon jučerašnjih protesta i upada demonstranata u rezidencije predsjednika Gotabaje Radžapakse i premijera Ranila Vikremesingea.

Primjetno je prisustvo demonstranata oko predsjedničke rezidencije koja je djelimično oštećena, dok je kuća premijera tokom jučerašnjih protesta zapaljena.

Šri Lanku potresaju protesti nakon što je država doživjela faktički bankrot i ostala bez stranih novčanih deviza te time izgubila sposbnost da učestvuje na svjetskom tržištu roba. Država je gotovo ostala bez zalihe naftnih derivata te je obustavljena prodaja stanovništvu.

Тагови:
  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм