Poljska, Češka i Slovenija

Premijeri tri zemlje EU stigli u Kijev

  • Извор: Агенције
  • 15.03.2022. 22:32

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki doputovao je vozom u Kijev sa svojim kolegama iz Češke i Slovenije, potvrdio je kabinet poljskog premijera.

Oni su se sastali sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

"Moramo što prije da zaustavimo tragediju koja se događa na istoku. Zbog toga sam, zajedno sa zamjenikom poljskog premijera Jaroslavom Kačinskim, premijerima Slovenije Janezom Janšom i Češke Petrom Fijalom došao u Kijev", napisao je Moravjecki na svom Facebook profilu, prenosi Rojters.

Moravjecki je ranije danas izjavio da su trojica premijera krenula na put u Kijev jer je njihova dužnost da budu "tamo gdje se falsifikuje istorija".

"Nije riječ o nama, riječ je o budućnosti naše djece koja zaslužuju da žive u svijetu bez tiranije", rekao je Moravjecki, prenio je ranije Glas Amerike.

Premijer Češke Petr Fijala je naglasio da je cilj posjete Kijevu da se "potvrdi nedvosmislena podrška cijele EU suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine".

"Vaša posjeta Kijevu u ova teška vremena snažan je pokazatelj podrške i mi to cijenimo", rekao je Zelenski.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik poljskog premijera Jaroslav Kačinjski.

Pripreme za ovu posjetu su trajale danima i sve je držano u tajnosti, a prema riječima jednog visokog poljskog zvaničnika, odluka o putovanju je donesena na nedavnom samitu EU u Versaju u koordinaciji sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

O posjeti trojice premijera Kijevu obaviješteni su NATO, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Ujedinjene nacije (UN), prenio je ranije TASS.

U Kijevu će zbog bombardovanja od večeras u 20 časova po lokalnom vremenu stupiti na snagu policijski čas koji će trajati 35 sati.


  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.