У 76. години

Преминуо један од најбогатијих Европљана

  • Извор: Б92
  • 11.12.2023. 13:12

У Шведској је преминуо један од најбогатијих људи у Европи, Мелкер Шорлинг.

На недавно објављеној листи најимућнијих људи у овој земљи, Шорлинг је са богатством процијењеним на 10 милијарди евра заузимао друго мјесто, одмах иза Стефана Першона, бившег власника свјетског ланца бутика H&M.

Милијардер Шорлинг је одрастао на селу, његов отац имао је фарму близу мјеста Еребра. Због тешког и мукотрпног одрастања још као млад ријешио је да постане свој, независан и финансијски стабилан. За својих 76 година живота успио је у свему.

Дипломирао је на Факултету за бизнис, економију и право Универзитета у Гетеборгу.

Овај милијардер стајао је иза успјешних компанија као што су Хексагон, Хекпол и Секјуритас, на чије је чело дошао 1987. у тренутку кад је ова компанија специјализована за послове обезбјеђења пролазила кроз најгори период. Десет година касније компанија је била на свјетском врху у тој индустрији.

Милијардер Шорлинг се због здравствених проблема повукао са мјеста генералног директора 2017. године, а наслиједиле су га кћерке Софија и Марта, које су убрзо преузеле компанију баш са милијардером Стефаном Першоном.

На Форбсовој листи најбогатијих људи која је објављена ове године, Шорлинг је заузимао 184. мјесто.

Мелкер Шорлинг је рођен 15. маја 1947. у Шведској. Мелкер Шорлинг је дочекао своју прерану смрт 10. децембра 2023. у Никепингу у Шведској. Мелкер Шорлинг је умро у 76. години.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм