Lik Montanje

Preminuo virusolog koji je otkrio HIV

  • Извор: СРНА
  • 10.02.2022. 19:51

Francuski virusolog Lik Montanje, koji je dobio Noblovu nagradu za svoj udio u otkriću virusa hiv, koji izaziva sidu, umro je u 89. godini, javila je danas agencija AFP.

Montanje je podijelio Nobelovu nagradu za medicinu 2008. godine zajedno sa francuskom koleginicom Fransoaz Bar-Sinusi za otkriće ovog virusa.

Druga polovina nagrade tada je pripala njemačkom istraživaču o kanceru Haraldu cur Hausenu.

Montanje, koji je izazvao kontroverzu 2020. godine kada je rekao da vjeruje da je virus korona napravljen u kineskoj laboratoriji, rođen je 1932. godine u Francuskoj, a doktorirao je virusologiju na Univerzitetu u Parizu.

Kasnije je postao direktor Svjetske fondacije za istraživanja o sidi i prevenciju, čije je sjedište u Parizu.

U godinama prije epidemije side, Montanje je došao do značajnih otkrića u vezi sa prirodom virusa i doprinio je razumijevanju načina na koji virusi mogu da mijenjaju genetsku informaciju u organizmu domaćina.

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.