Portugalija

Prikupljeno 400 svjedočenja o zlostavljanju djece

  • Извор: СРНА
  • 12.10.2022. 07:42

Komisija koja istražuje seksualno zlostavljanje djece unutar Katoličke crkve u Portugaliji saopštila je danas da je već sakupila više od 400 svjedočenja od navodnih žrtava, ali da je stvarni broj "mnogo veći".

Komisija je počela rad u januaru nakon što je u izvještaju o Francuskoj otkriveno da je oko 3.000 sveštenika i vjerskih zvaničnika seksualno zlostavljalo više od 200.000 djece u prethodnih 70 godina.

Katolička crkva u Portugaliji potresena je skandalom u posljednjih nekoliko sedmica povodom zataškavanja seksualnog zlostavljanja, uključujući biskupe koji i dalje imaju aktivne crkvene uloge.

"Prikrivanje je inherentno u slučajevima seksualnog zlostavljanja. Naravno da je Crkva vršila prikrivanje", izjavio je član komisije Danijel Sampajo.

Jedan od slučajeva koji privlače najviše pažnje je umiješanost Hozea Ornelasa, prvog čovjeka Portugalske biskupske konferencije.

Javno tužilaštvo saopštilo je da vodi istragu o Ornelasu. Jedan nastavnik ga je optužio za prikrivanje skesualnog zlostavljanja u sirotištu u Mozambiku 2011. godine.

Prema pisanju lista "Publiko", nastavnik je rekao da je prijavio Ornelasu seksualno zlostavljanje koje su počinila dvojica italijanskih sveštenika, ali da Ornelas, koji je u to vrijeme vodio crkvenu misiju, ništa nije preduzeo.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)