Чиста срећа

Проглашен мождано мртвим, па оживио: Човјек добио сепсу због урасле длаке

  • 20.03.2024. 21:42

Стивен је проглашен мождано мртвим након што је покушао да извади ураслу длаку из ноге. Он је послије тога добио смртоносну инфекцију крви и пао у кому.

Стивену, чије презиме и године нису откривени, дијагностикована је смртоносна сепса као посљедица инфекције крајем 2022., а према видеозаписима на ТикТоку које је објавила његова сестра Мишел.

Сепса је иначе екстремна реакција имуног система на инфекцију. Називају је ‘тихи убица’, и може врло брзо да изазове низ компликација опасних по живот укључујући отказивање органа и ако се не лијечи на вријеме може изазвати и смрт, пише Дејли Мејл.

Стивен је запао у ово стање због инфекције коју је добио док је покушавао да уклонити ураслу длаку на препонама. Септички шок довео је до низа алармантних компликација укључујући крвне угрушке, упалу плућа, отказивање органа.

– Љекари су тада открили да је септичка бактеријска инфекција дошла до његовог срца и уништила га – рекла је Мишел, али њен брат није могао да буде оперисан јер је његово стање било критично.

Због свих компликација Стивен, иначе супруг и отац, интубиран је и стављен у медицински индуковану кому како би се тијело могло опоравити. Мишел је рекла да су љекари прогласили Стивена мождано мртвим и дали му четири одсто шансе да преживи.

Али након мјесец дана Стивен је изашао из коме без оштећења мозга и од тада се готово потпуно опоравио. Сепсу је изузетно тешко препознати и дијагностиковати, а погађа отприлике 1,7 милиона Американаца сваке године, према Удружењу америчких медицинских колеџа. Није јасно колико је Стивен чекао на дијагнозу сепсе, и у којој је фази.

Сепса је трећи најчешћи узрок смрти у болницама у САД и годишње убија готово 270.000 људи, наводи ЦДЦ. Кошта здравствени систем процијењених 62 милијарде долара годишње. Иако је дијагноза овог стања тешка, често је изљечива када се рано открије и пацијенту се дају јаки антибиотици. За сваки сат закашњења са лијечењем ризик од смрти се повећава за четири до девет процената.

Обично су криве бактеријске инфекције, али вируси попут ковида и грипа – на које антибиотици не реагују – такође могу довести до сепсе. Симптоми укључују изузетно високу или ниску тјелесну температуру, ментални пад и конфузију, јак бол и отежано дисање.

Током мјесец дана док је био у коми, Стивен је прошао кроз бројне терапије за лијечење својих болести. Да би му се помогло код АРДС, био је везан за специјализован кревет који ротира – рото кревет – и окретан је “слично као кад се пече прасе”, рекла је Мишел.

Проводио је готово 18 сати дневно окрећући се са леђа на груди, што је побољшало проток кисеоника до његових плућа. Стивен је прошао кроз отворену операцију срца како би се поправила штета нанијета органу сепсом. Љекари су му уградили дренаже у груди како би уклонили вишак течности који је притискао срце и плућа – уклонивши око четири литре течности.

Прошло је отприлике мјесец дана и неколико операција док Стивен није поново био способан да дише самостално и кома му је прекинута. Без икаквих знакова оштећења мозга, Стивен се готово потпуно опоравио и вратио се кући. Мишел је показала на неколико снимака како Стивен може да хода и разговара и поново ужива у својим омиљеним хобијима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: