Žele duže raditi

Protest radnica iz ulice crvenih fenjera u Amsterdamu

  • Извор: Аваз
  • 04.04.2023. 20:49

Namjera gradskih vlasti Amsterdama da promijene imidž grada, u kojem se više neće moći ponašati nekontrolisano, divljati, opijati pogodila je radnice iz ulice crvenih fenjera.

One su strogo protiv pravila prema kojima se od bordela zahtijeva da zatvore svoja vrata u 3 ujutro a ne u 6 kako je do sada bio slučaj. 

Žele mirniji život

Gradski oci time se žele boriti protiv "neugodnog ponašanja ljudi" koji posjećuju ulicu crvenih fenjera. 

Takođe, pokrenuta je i kampanja za premještaj bordela u prostore van grada. 

Nekoliko seksualnih radnica reklo je za CNN da reforme usmjerene na njih povećavaju stigmu, da vjeruju kako su nepravedno diskriminirane i da ih koriste kao žrtvenog jarca za problem grada s masovnim turizmom.

U isto vrijeme Amsterdam uvodi i mjere za ograničavanje krstarenja, ograničava iznajmljivanje za odmor te želi povećati porez na jeftine letove. Time želi smanjiti broj turista u gradu.

Amsterdam je jedan od najposjećenijih gradova svijeta. Oko 20 miliona posjetitelja, uključujući milion Britanaca, svake godine posjeti grad koji ima otprilike 883.000 stanovnika. Ali pretjerani turizam iskušava toleranciju lokalnog stanovništva i zato je gradsko vijeće reagovalo.

Zamjenik gradonačelnika Amsterdama Sofyan Mbarki rekao je za CNN da je paket mjera osmišljen da održi grad prihvatljivim za život, tvrdeći da se sada zbog neodgovornog rasta moraju uvesti ograničenja.

Kriju imena

Felicia Anna (ali to nije njeno pravo ime zbog privatnosti, piše CNN) bivša je seksualna radnica koja živi u Amsterdamu 13 godina, a sada je predsjednica Red Light Uniteda, sindikata radnica koje rade u amsterdamskoj Četvrti crvenih svjetiljki.

Anna kaže da će skraćeno radno vrijeme drastično smanjiti njihove prihode, što će dovesti do toga da će mnogi jedva moći pokriti troškove posla, kao što su najam sobe i taksi za siguran povratak kući.

- Većina radnica počinje raditi nakon 12 ili jedan sat ujutro, kada se barovi počnu zatvarati. Sada po novima pravilima imate možda dva sata da zaradite novac, što nije dovoljno - rekla je Anna za CNN.