Protesti u Italiji i Bugarskoj zbog slanja oružja Ukrajini

  • Извор: СРНА
  • 19.03.2022. 19:13

U Italiji i Bugarskoj održane su demonstracije zbog slanja oružja u Ukrajini, dok su u prijestonici Jermenije Jerevanu i u Južnom Libanu održane akcije podrške specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini.

Protesti u Italiji, koje su organizovali aktivisti italijanskog sindikata USB, održani su na jednom od trgova u Rimu i u blizini aerodroma u Pizi, gdje je bio centar demonstracija.

Osim članova sindikata, u protestima su učestvovale i ljevičarske i antifašističke organizacije. Na dva mjesta se okupilo na stotine ljudi.

"Kao prvo, protestujemo protiv slanja vojnog materijala, protiv učešća Italije u ratu u Ukrajini. Drugo, protivimo se tome da civilni službenici učestvuju u utovaru naoružanja. Ne smatram da vlasti ne znaju da se vazdušni saobraćaj civilnih aviona sada koristi za prevoz vojnog tereta", izjavila je za "Sputnjik" predstavnica ogranka USB u Pizi Čincija dela Porta.

Protesti u Pizi održani su pod sloganom "Mostovi mira, a ne rata iz Toskane". Na jednom do plakata bio je prikazan golub mira sa natpisom "Ne ratu, ne NATO-u", a jedan od demonstranata je rekao da se zalažu za potpunu neutralnost Evrope, Italije i Ukrajine.

Nedjelju dana ranije ogranak sindikata USB u Pizi saopštilo je da su njegovi predstavnici, koji rade na teretnom terminalu aerodroma, primijetili sanduke sa oružjem i municijom namijenjenim za slanje u Ukrajinu kao humanitarni teret. Radnici su odbili da utovare oružje u transportnu letjelicu.

Sindikat je saopštio da se Ukrajini isporučuje naoružanje pod maskom humanitarne pomoći.

I u bugarskoj prijestonici Sofiji danas je održan skup protiv isporuka bilo kakvog naoružanja Ukrajini, i to na dan posjete ministra odbrane SAD Lojda Ostina Bugarskoj, prenosi lokalna radio stanica "Horizont".

"NATO - napolje", "Bugarski heroji", "Rusija" - neki su od natpisa na transparentima koje su nosili okupljeni Bugari, koji insistiraju na tome da se zemlja ne uvlači u sukob u Ukrajini.

U Jerevanu je održan skup podrške specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini.

Građani su se okupili u centru grada i prošetali do Ambasade Rusije sa zastavama Jermenije i Rusije, te transparentima sa ispisanim slovima "Z" i "V" koja su postala simbol ruske operacije.

Akcija podrške Rusiji održana je i u Južnom Libanu. Na inicijativu Udruženja rusko-libanskih poslovnih krugova, na ulice grada Nabatija izašli su stanovnici i ruski državljani. Nosili su portrete ruskog lidera Vladimira Putina sa porukom "Za istinu".