Desetine hiljada demonstranata

Protesti u Njemačkoj

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2022. 17:46

Desetine hiljada demonstranata u šest njemačkih gradova okupilo se danas zahtijevajući pravedniju raspodjelu vladinih sredstava za suočavanje sa rastućim cijenama energije i troškova života i bržim prelaskom sa fosilnih goriva.

Demonstranti su izašli na ulice Berlina, Diseldorfa, Hanovera, Štutgarta, Drezdena i Frankfurta na Majni, držeći znakove sa sloganima o svemu, od smanjenja inflacije do gašenja nuklearne energije i većeg subvencionisanja cijena energije za siromašne.

Prema organizaciji "Grinpis" na ulice Berlina izašlo je oko 24.000 demonstranata, dok je policija rekla da se radi od oko 1.800.

"Želimo da pokažemo da su nam hitno potrebna finansijske olakšice za građane koji su socijalno ugroženi. Vlada radi mnogo, ali raspoređuje sredstva kantom za zalivanje. LJudima sa nižim primanjima je potrebna veća podrška nego bogatima", rekla je Andrea Kočis, zamenik predsjednika sindikata "Verdi", jednog od organizatora skupova.

NJemački parlament odobrio je juče vladin paket pomoći vrijedan 200 milijardi evra koji ima za cilj da zaštiti kompanije i domaćinstva od uticaja rastućih cijena energenata.

Paket uključuje jednokratnu uplatu za pokrivanje jednog mjesečnog računa za gas za domaćinstva i mala i srednja preduzeća i mehanizam za ograničavanje cijena od marta.

Takođe, Vlada će finansirati gornje cijene električne energije za domaćinstva i industriju retroaktivno od marta za cijene na licu mjesta i od decembra za buduće cijene, uz dodatna sredstva povučena iz profita elektroprivrednih kompanija.

Njemačka inflacija u septembru dostigla je najviši nivo u više od četvrt vijeka od 10,9 odsto, podstaknuta višim troškovima energije. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)