Мадрид

Протјерано особље амбасаде САД због регрутовања шпијуна

  • Извор: Агенције
  • 07.12.2023. 11:57

Два члана особља америчке амбасаде у Мадриду, умијешана у регрутовање шпијуна међу припадницима шпанске обавјештајне службе, дискретно су протјерана из Шпаније.

Ово откриће створило је ситуацију без преседана између двије савезничке земље, а Маргарита Роблес, министарка одбране Шпаније, која је и шефица шпанског Националног обавјештајног центра (ЦНИ), позвала је америчку амбасадорку Хулису Рејносо на разговор.

Министар спољних послова Хосе Мануел Албарес такође је контактирао представника Бајденове администрације у Мадриду и пренио му нелагоду извршне власти Шпаније, саопштили су извори из владе.

Америка задала Украјини најјачи ударац од почетка рата

Америка задала Украјини најјачи ударац од почетка рата

Недавно је суд у Мадриду покренуо поступак против неколико агената ЦНИ за које се сумња да су преносили информације Американцима.

Агенти ЦНИ су под истрагом због одавања тајни, иако би чињенице могле да представљају и тежу верзију тог злочина, као што је издаја због шпијунаже, за "прибављање или откривање информација класификованих као државне тајне", за шта је запрећена казна између шест и 12 година затвора.

САД су одбиле да коментаришу инцидент, наводећи да се ради о питању обавјештајних служби.

"Паис" додаје да се сумња да је влада Педра Санчеза покушала да сакрије случај.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм